Search by category:

Yksinkertainen, mutta kaikkien aikojen suosikki, Cuba Libre

Rommi, merirosvojen rakastama alkoholi ei voisi olla kotoisin mistään muualta, kuin tietenkin Karibialta. Paratiisisaarien palmupuiden joukossa kasvaa meidän onneksemme myös paljon sokeriruokoja, joiden mollasseista tämä vahva alkoholi valmistetaan. Rommi on peräisin jo 1600-luvulta. Barbadoksen saarella huomattiin sokeriruo’on valmistuksessa sivutuotteena tekeytyvän molassin, joka oli käynyt alkoholiksi. Myöhemmin tätä sivutuotetta tislattaessa, alkoholi vahvistuu ja epäpuhtaudet häviävät, jolloin saadaan puhdasta rommia, mikä tunnetaan tänäkin päivänä. Tästä tämä kaunis tarina alkoi.

Yksinkertainen, mutta kaikkien aikojen suosikki, Cuba Libre
Yksinkertainen, mutta kaikkien aikojen suosikki, Cuba Libre

Vapaa Kuuba

Tänä päivänä rommista voi tehdä monenmoista drinkkiä kaikkeen makuun ja janoon. Kuitenkin yksi simppeleimmistä juomista on yli kaiken ja on suosiossa ympäri maailman. Mikä muukaan kuin Cuba Libre, myös ystävällisemmin Suomessa tunnettu rommikola. Vaikka drinkki ei olekaan satoja ja satoja vuosia vanha, juoman historia on kuitenkin kiinnostava ja tärkeä muisto juuristaan kuubalaisille. 1800-luvun loppupuolella Yhdysvallat ja Espanja olivat keskenään sodassa, jonka keskiössä oli tietenkin mikäpä muukaan maa kuin Kuuba. Kaikki alkoi siitä, kun yhdysvaltalaisen laivaston tankkilaiva USS Maine räjähti Havannan satamassa. Tämän räjähdyksen aikana Kuuba oli vielä Espanjan vallan alla, vaikka itsenäisestä Kuubasta oli haaveiltu ja taisteltu jo monen monta vuotta. Yhdysvaltalaiset syyttivät luonnollisesti heidän tankkilaivansa räjähdyksestä espanjalaisia ja näin ollen liittyivät taisteluun heitä vastaan Kuuban puolelle. Yhdysvallat liittoutuivat Kuuban kanssa ja itsenäisyystaistelu sai alkunsa. Aikaa ei kulunut kuin muutamia kuukausia, kun taistelut olivat hoidettu loppuun ja voitto oli Yhdysvaltojen ja Kuuban puolella. Kuuban kauan odotettu itsenäisyys oli täällä.

Luonnollisesti sotilaat juhlistivat historiallista tapahtumaa ja yhdysvaltalaiset esittelivät kuubalaisille heidän ylpeyden aiheen, vain muutaman kymmenen vuoden vanhan keksinnön, Coca Colan. Kuubalaisten puolelta vaalea rommia ja amerikkalaisilta kaikkien rakastamaa Coca Colaa. Tähän mennessä kaikki hyvin, nimi vain oli vielä haussa. Kun sotilaat juhlivat, tapana oli tietenkin kilistellä ja kippistellä jollekin tietylle asialle ja sinä päivänä oli selvää, että kilistelyn syy olisi tietenkin vapaa Kuuba. Cuba Libre oli Kuuban itsenäisyysliikkeen iskulause, minkä espanjan kielen taitoiset ovatkin jo saattaneet tajuta, että Cuba Libre tarkoittaa juuri vapaata Kuubaa. Ja näin uusi hitti drinkki, joka vuosien saatossa on vieläkin legendaarinen, oli syntynyt.

Vapaa Kuuba
Vapaa Kuuba

Vaikka rommikolan voi tehdä mistä rommista, minkä merkkisestä kolasta, missä suhteessa vain kuin jokainen haluaa, perinteinen Cuba Libre on yllättävän tarkkaa työtä. Alkuperäiseen drinkkiin tietenkin ei tule laittaa mitään muuta kuin aitoa kuubalaista rommia. Tänä päivänä mahtava vaihtoehto tähän on Havana Clubin tai Bacardin vaalea rommi. Nämä pitäisi helposti löytyä myös kotisuomen Alkon hyllyiltä ilman turhaa Karibian matkan varailuja. Yleisesti parin-kolmen jääpalan täyttämään lasiin hujautetaan noin kolmasosa vaaleaa rommia ja loput kaksi kolmasosaa täytetään jääkylmällä Coca Colalla, jättäen tilaa myös tuoreelle limen mehulle. Koristeeksi lasin päälle voi myös kuoria hieman limen kuorta. Raikas historiallinen drinkki on valmis.

Erilaisia variaatioita

Tietenkin aikojen saatossa jokainen maa, kulttuuri ja baarimikko ovat kehittäneet oman rommikola versionsa, joten variaatioita löytyy kyllä, jos tämä perinteinen malli käy illan aikana tylsäksi. Kolan ja rommin sekaan voi sekoittaa vaikka hieman samppanjaa, jos tunnelma on hieman fiinimpää. Kuumiin kesäpäiviin aikuisella twistillä voi helposti tekaista rommikola “floatin”. Lasiin vain rommia, pari lusikallista vaniljajäätelöä, jääkylmää Coca Colaa päälle ja tietenkin ympäristöystävällinen metallipilli kaveriksi. Myös kirsikka Colan kanssa sekoittaminen tuo aivan uuden makuelämyksen, johon et tule pettymään. Ei muuta, kun vastuullisesti kokeilemaan kaikkia erilaisia yhdistelmiä mitä näinkin simppelillä drinkillä on tarjota.