Search by category:

Voimakkaanmakuinen mate villitsee nyt myös länsimaissa

Mate on kasvattanut suosiotaan myös meillä kahvinjuojien maassa ja yrttiteellä onkin ehdottomasti oma paikkansa nautintoaineiden joukossa. Matea valmistetaan yerba mate -puun lehdistä ja nuorista oksista. Puu kasvaa Etelä-Amerikassa subtrooppisella vyöhykkeellä, erityisesti Uruguayssa, Argentiinassa ja Boliviassa. Juomaa onkin nautittu Etelä-Amerikassa satojen vuosien ajan ja sitä käyttivät aktiivisesti jo muinaiset guarani-intiaanit. Yerba mate sisältää paljon erilaisia vitamiineja ja mineraaleja, kuten kaliumia, magnesiumia, natriumia, rautaa sekä A-, B-, C- ja E-vitamiineja, sekä kofeiinia.

Maten Euroopan-valloitus alkoi takkuisesti

Eurooppaan mate levisi espanjalaisten valloittajien matkassa 1500-luvulla, mutta katolinen kirkko kielsi pian tämän epäilyttävän juoman. Toinen tuleminen oli 1700-luvulla jesuiittojen matkassa ja pitkään juoma tunnettiinkin nimenomaan jesuiittojen teenä. Vieläkään mate ei ehtinyt vakiinnuttaa paikkaansa, sillä jesuiitat karkotettiin vuonna 1767 ja juoma katosi heidän mukanaan. Samalla maten viljely Etelä-Amerikassa lakkasi lähes kokonaan sadaksi vuodeksi. Paikalliset jatkoivat kuitenkin juoman valmistamista villikasvien lehdistä. Viimein 1900-luvulla maten suosio kääntyi jälleen jyrkkään nousuun ja samalla sen viljelyä jatkettiin. Vaikka juoma ei ole muissa maanosissa saavuttanut samanlaista suosiota kuin Etelä-Amerikassa, jossa sitä nauttivat lähes kaikki, on se selvästi alkanut kiinnostaa viime vuosina aiempaa enemmän.

Rouheen valmistaminen lopulliseen muotoonsa kestää 9 kuukautta

Yhden mate-kilon valmistamiseen tarvitaan noin kolme kiloa yerba maten lehtiä. Puut elävät noin 60-vuotiaiksi ja tuona aikana ne ehtivät tuottaa yhteensä 30-60 kiloa lehtiä, hieman puun koosta ja sääoloista riippuen. Lehtiä kerätään maaliskuusta syyskuuhun, suurimmaksi osaksi käsin. Argentiinassa on oma maten-kerääjien ammattikuntansa, johon kuuluu noin 21 000 kerääjää. Kerääjien tehtävänä on viedä kerätyt lehdet kuivaamoihin, jossa lehtiä aletaan prosessoida kohti rouhetta. Aluksi lehdet irrotetaan oksista, kuivataan, rouhitaan ja säilötään. Lehtien hapettuminen saadaan pysähtymään polttamalla niitä tulen alla noin 30 sekunnin ajan. Viimeisetkin pisarat kosteudesta häviävät kuivurissa. Tämän jälkeen ne materiaali jauhetaan vielä hienommaksi rouheeksi ja säilötään. Mate saa kehittää makuaan ja väriään noin yhdeksän kuukauden ajan, jonka jälkeen rouhe hienonnetaan vielä kertaalleen ja se on valmista nautittavaksi.

Maten suosio on kasvussa myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Viime aikoina maten puolesta ovat puhuneet myös useat julkkikset ja esimerkiksi laulaja Madonna kertoo nauttivansa matea päivittäin. Matella sanotaan olevan myös erilaisia terveysvaikutuksia kuten suorituskyvyn ja mielialan paraneminen. Etelä-Amerikassa intiaanit nauttivat matea pitkien vaelluksiensa aikana juurikin suorituskykyä parantaakseen sekä lääkkeenä ja toisinaan myös osana rituaalejaan. Nykyään vaikutuksiin on lisätty myös rasvanpolton tehostuminen ja monet nauttivat teetä laihdutuksen tukena. Mate-teen sisältämä kofeiini toimii myös piristeenä, erityisesti kun sitä nautitaan suurempia määriä.

Maultaan mate on melko voimakas ja yrttinen, muistuttaen hieman vihreää teetä ja vahvimmillaan jopa kahvia.

Tarkka ja yhteisöllinen valmistusprosessi

Mate valmistetaan jauhamalla lehdet ja oksat rouheeksi ja hauduttamalla rouhetta eli yerba matea sitten kuumassa vedessä. Perinteisesti mate-teetä valmistetaan hauduttamalla erityisessä calabash-maljassa, josta se nautitaan tarkoitukseen kehitetyllä suodatinpillillä eli bombillalla. Tällä tyylillä valmistettaessa juomassa säilyy sen voimakas ominaismaku. Etelä-Amerikassa on tapana nauttia juomaa yhdessä ystävien tai sukulaisten kanssa ja kierrättää maljaa ihmiseltä toiselle. Tällaisissa tilaisuuksissa teen valmistamiseen kiinnitetään erityisen paljon huomiota ja valmistusprosessi nimetyn cebadorin eli tilaisuuden isännän tai emännän vastuulla. Hän varmistaa, että teestä tulee oikean makuista ja että sitä riittää kaikille. Maten valmistus on voi olla tälle tasolle vietynä hyvinkin monimutkainen prosessi, joka vaatii cebadorilta todellista perehtymistä.

Matea voi valmistaa myös esimerkiksi teepussien tai teepallon avulla, kuten teemme yleensä Euroopassa, mutta tällöin maku ei saavuta kaikkia vivahteitaan.