Search by category:

Viski on nyt kaikkien huulilla

Harrastuksiin saa tunnetusti uppoamaan rahaa, erityisesti jos harrastuksesta kasvaa intohimo. Trendien huipulle ovat kirineet nyt arvoviskit ja niille riittää kysyntää suolaisesta hinnasta huolimatta. Viskejä nautitaan, niistä keskustellaan ja vaihdetaan arvioita ja niitä tietenkin myös kerätään. Taitavimmat voivat myös tienata viskin avulla.

Viskejä on useaa eri laatua ja juomaa tulee monista eri maista ja usealta mantereelta. Kuuluisin viskilaatu on skotlantilainen single malt, mutta jo lyhyellä tutkimuksella viskimaailma laajenee tästä huomattavasti. Eri laatujen lisäksi viskien makuun ja arvoon vaikuttaa niiden vuosikerta. Kaikista omistautuneimmat harrastajat voivat tunnistaa esimerkiksi jonkun tietyn alueen tai tislaamon viskin. Keräilyharrastuksena viskit eivät oikeastaan ole lainkaan hullumpi sijoitus, jos vain malttaa olla kajoamatta juomaan. Pullotettu viski ei enää muuta makua ja viski säilyy lähes loputtomasti. Juoman arvo sen sijaan alkaa nousta melko pian, erityisesti harvinaisempien merkkien tai erien kohdalla.

Ystävien innostamana tutkimusmatkalle viskien maailmaan

Viskiharrastajat maistelevat viskejä myös yhteisissä maistelutilaisuuksissa, jolloin mielipiteitä pääsee vaihtamaan muiden samaan asiaan hurahtaneiden kanssa. Suorittamisesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan tämän jalon juoman äärelle voi pysähtyä ja antaa tuoksujen ja makujen vaikuttaa.

Ystävien innostamana tutkimusmatkalle viskien maailmaan

Itse tiedän viskeistä harmittavan vähän, mutta Skotlannista Suomeen vierailulle saapuva asuva ystäväni on luvannut tutustuttaa minua viskien maailmaan. Vapaa-ajallani viihdyn yleensä paremmin Pelitykin strategiapelien ja Pokerstarsin klassikkopelien seurassa kuin baarissa, mutta laadukas viski voisi olla hyvä lisä peli-iltaan, joten suhtaudun tarjoukseen avoimin mielin.  Juomapuolelta olen aiemmin harrastanut vain oluita, joten viskimaailma on tuntemattomampi.  Osaan ennustaa jo etukäteen, että miellyn luultavasti viskeissäkin hieman kalliimpiin laatuihin. Lähdemme silti reippaasti tutustumaan Helsingin viskitarjontaan, sillä minuakin kiinnostaa mitä kotikaupungilla on tarjottavana tällä saralla.

Viskeistä riittää tarjontaa ainakin suurimmissa kaupungeissa

Viskeistä riittää tarjontaa ainakin suurimmissa kaupungeissa

Ravintolakierrokselle olen valinnut muutaman lempiolutravintolani ja lähinnä toivon, että niistä saa myös laadukasta viskiä. Lisävinkkejä etsin lehtijutuista, sillä viskistä on onneksi kirjoiteltu Suomessa viime aikoina melko paljon. Myös Alkossa on nykyään ilahduttavan laaja tarjonta viskeistä, eikä erikoisempiakaan viskejä tarvitse enää lähteä hakemaan ruotsinlaivalta, kuten vielä 1990-luvulla tehtiin. Helsingissä kokoontuu erilaisia viskikerhoja, joiden parissa pääsee tutustumaan juomiin. Useissa baareissakin tarjonta on kohdillaan, mutta paikoista kannattaa ottaa selvää etukäteen. Erityisesti erikoisviskien hinnoissa saattaa olla eri paikkojen välillä huimia hintaeroja.

Helsingin salaiset viskihelmet löytyvät Punavuoresta ja Puotilasta

Olutpaikkana mainio Pikkulintu sijaitsee metromatkan päässä Puotilassa, mutta on aina matkan arvoinen. Hieman yllättäen ravintolan laajan oluttarjonnan lisäksi heillä on myös mainio viskivalikoima. Arvokkainta viskiä säilytetään piilossa omassa laatikossaan. Laatikon pölyisyys kertoo, että kyseessä ei ole aivan joka päivä myytävä juoma. Laatikossa on vihertävä viskipullo, jonka valmistaja on skotlantilainen Ardberg-tislaamo. Pullo on valmistettu vuonna 1965 ja niitä valmistettiin yhteensä vain 261 kappaletta. Kyseessä on siis paitsi oletettavasti erittäin maistuva viski, myös ainutkertainen kokemus. Tätä juomaa ei saa pullon loputtua mistään lisää. Tämä kyseinen viski kuuluu myös monen harrastajan bucket listille ja sen siemailuista saatetaan haaveilla kuukausia tai jopa vuosia. Erikoisuus näkyy toki hinnassa, neljä senttilitraa juomaa maksaa Pikkulinnussa 350 euroa. Tämä on tosin edullinen tarjous, sillä sama juoma maksaa yökerho Milliklubissa 1 500 neljältä senttilitralta. Tätä viskiä emme mekään päätyneet sentään maistamaan, mutta kieltämättä juoman erikoisuus ja tarina jäivät kiehtomaan.

Veera Salo on vielä toistaiseksi vähemmistöä edustava viskiharrastaja

Ystäväni johdatti meidät seuraavaksi Punavuoren Ahveneen, joka jälleen kerran on minulle tuttu olutpaikkana, mutta on kuulemma myös yksi suomalaisten viskinharrastajien tärkeimmistä paikoista. Tämä baari toimi vuonna 2012 Viskin Ystävien Seuran perustuspaikkana ja seurassa onkin nykyään jo yli 800 jäsentä. Punavuoren Ahven puolestaan on pitänyt huolen siitä, että viskin ystävälle löytyy kaikenlaisia herkkuja ja erikoisuuksia. Ahvenen arvokkaimmasta viskistä saa pulittaa 232 euroa neljältä senttilitralta. Kyseessä on vuoden 1978 Pride-viski, joka on peräisin Glenmorangie-tislaamosta. Meiltä jää tämäkin kokeilematta, mutta baarimikko Juha Kauppisen mukaan kysyntää juomalle riittää kyllä. Hän kertoo, että erikoisempia viskejä matkustetaan maistamaan jopa Lapista asti.

Veera Salo on vielä toistaiseksi vähemmistöä edustava viskiharrastaja

Viskiharrastus on edelleen vahvasti miesten laji, mutta vähitellen naisiakin on alkanut näkyä julkisissa maistelutilaisuuksissa. Veera Salosta kehittyi aktiivinen viskiharrastaja miehensä myötä, joka on todellinen viskitaituri. Salon oma kokemus viskeistä ennen puolisonsa tapaamista rajautui muutamaan maistelukertaan, jolloin juoma tuntui liian polttavalta ja väkevältä. Miehensä neuvojen myötä Salo oppi kuitenkin maistelemaan eri makuja ja löysi omia suosikkejaan. Nykyään pariskunnan kodista löytyykin laaja valikoima viskejä ja viskikirjoja.

Salo kertoo, että viskiharrastajat suhtautuvat harrastukseensa hartaasti ja vakavasti. Jos illalla on tiedossa viskinmaistelua, päivän ruoat suunnitellaan sen mukaan. Liian mausteinen ruoka voisi vaikuttaa makuelämykseen, eikä tällaista riskiä haluta ottaa. Maistelutilaisuuksissa keskitytään pitkän kaavan mukaan viskin koostumuksen arviointiin ja tuoksun analysointiin, jo ennen kuin juomasta on otettu siemaustakaan. Kun juomaa vihdoin kaadetaan suuhun, annetaan sen viipyä pitkään kielen päällä, jotta makua ehtii varmasti tutkia.

Viskiharrastuksessa voi edetä niin pitkälle kuin intoa riittää

Viskiharrastuksessa voi edetä niin pitkälle kuin intoa riittää

Suomalaisten viski-innostus on saanut tutkijatkin liikkeelle. Vaasan yliopiston lehtori Ilkka Luoto uskoo, että osa viehätyksestä liittyy viskin värikkääseen ja mystiikkaa pursuavaan historiaan. Viskin valmistaminen on hieno käsityöläisammatti ja mallasviskin valmistaminen vaatii taitoa. Viskeissä riittää myös opeteltavaa oikeastaan niin kauan kuin omaa innostusta riittää. Maku- ja hajuaistia voi harjoittaa, jolloin erottaa vielä tarkemmin viskejä toisistaan.

Minulle jäi kierrokseltamme ainakin vahva halua kokeilla vielä muutamaa uutta laatua – ja ehkä joskus vielä niitä hinnakkaampiakin lajeja. Ensi kerralla taidan tuoda Skotlannista mukanani vielä yhden pullon odottelemaan mahdollista arvonnousua…