Search by category:

Viinin valinnasta ei kannata ottaa stressiä – muutamalla yksinkertaisella vinkillä pärjää

Viinin valinta aiheuttaa monelle päänvaivaa. Pullorivistöjen edessä päätyykin helposti ottamaan vain sen tutun ja turvallisen viinin, vaikka eri ruokien kanssa joku toinen voisi sopia paremminkin. Hyvä puoli on se, että yleensä lempiviinisi sopii hyvin myös lempiruokasi kanssa, sillä ihmisen makuaisti toimii siten, että saman tyyppiset maut miellyttävät sekä juomissa että ruoissa. Muutenkin viinin valinnassa kannattaa rohkeasti luottaa omaan makuun, eikä miettiä liikaa asiantuntijoiden neuvoja. Myös ohje siitä, että kalan kanssa kuuluisi aina tarjota valkoviiniä ja lihan kanssa punaviiniä, on aikansa elänyt. Molemmissa viinilaaduissa on runsaasti makuvaihtoehtoja kevyestä voimakkaaseen. Aina välillä joutuu kuitenkin valitsemaan viinejä myös siten, ettei ole maistanut vaihtoehtoja. Tällöin voi noudattaa muutamia helppoja ohjeita ja suuntaviivoja.

Viinin valinnasta ei kannata ottaa stressiä – muutamalla yksinkertaisella vinkillä pärjää

Yhdistele ruokia ja viinejä pareiksi

Turvallinen vaihtoehto on lähes aina yhdistää saman maan viini ja ruoka. Tapasten kanssa sopivat mainiosti espanjalaiset viinit, yleensä parhaiten pehmeät punaviinit joita tulee erityisesti Pohjois-Espanjasta. Toinen kätevä tapa päättää viinistä on yhdistää viini ja ruoka niiden makujen perusteella. Voimakkaasti maustetun ruoan kaveriksi sopii voimakkaamman makuinen viini, kesäiselle salaatille keveämpi on parempi. Ruoassa mausteiden lisäksi rasvaisuus saa sen tuntumaan voimakkaammalta. Valitse siis myös rasvaiselle ruoalle, kuten kermaisille kastikkeille tai uuniruoille pariksi keskivertoa voimakkaampi viini. Suolainen ja hapokas ruoka pehmentää viinin makua. Poikkeuksen tekee karvas ruoka, sillä se lisää myös ruoan karvautta.

Valitse viini ruoan mausteisuuden perusteella

Samalla periaatteella aromikkaat viinit sopivat sellaisten ruokien seuraksi, joissa on käytetty monipuolisesti mausteita tai joilla on voimakas ominaismaku. Tällöin kannattaa suosia viileämmillä alueilla kasvaneita viinejä, sillä pitkä kasvukausi antaa aromeiden kertyä juomaan. Eurooppalaiset viinit valmistetaan useimmiten ruokajuomiksi, sillä varsinkin Etelä-Euroopassa viinejä nautitaan ruoan kanssa päivittäin. Ilman ruokaa nautittaviksi seurusteluviineiksi sopivat usein kuitenkin paremmin eteläamerikkalaiset viinit. Grilliruokiin eurooppalaiset viinit sopivat huonommin, niiden seuraksi on usein parempi valinta joku yksinkertainen, mutta laadukas australialainen viini.

Valitse viini ruoan mausteisuuden perusteella

Kiinnitä huomiota lihan sijasta lisukkeisiin

Moni käyttää viinin valinnassa perusteena sitä, minkälaista lihaa on tarjolla. Asiantuntijat kuitenkin suosittelevat, että viiniä valitessa mietittäisiin ennemminkin lisukkeita. Lähes kaikki punaviinit sopivat pihvin kanssa, mutta oikea punaviini löytyy, kun miettii mitä kaikkea pääraaka-aineen kanssa tarjotaan ja mitkä maut siihen sopivat. Erityisen tärkeässä osassa on kastike ja kiireessä viinin voikin valita ihan vain sen perusteella, mikä viini toimisi kastikkeen kanssa. Silloin se sopii muuhunkin ruokaan.

Kiinnitä huomiota lihan sijasta lisukkeisiin

Leiki eri mauilla ja testaa miten ne vaikuttavat viiniin

Tiivistettynä ajatus siis on, että ruoan mausteilla voi vaikuttaa paljonkin siihen, mitkä maut viinissä korostuvat. Kun ruokaan lisätään hapokkuutta, korostetaan samalla viinin täyteläisyyttä. Viinin maku on runsaampi ja pehmeämpi. Kun ruokaan lisätään makeutta, viini muuttuu maultaan kuivemmaksi.

Miten viinejä sitten kannattaa testata, jotta tietää mistä pitää? Alkuun pääsee maistelemalla. Maistaessa keskity huomioimaan, minkälainen viinin perusolemus on. Vaikuttaako se makunsa puolesta terävältä, pehmeältä, kevyeltä tai voimakkaalta? Tämän jälkeen ripottele kädelle sokeria ja nuolaise. Maista tämän jälkeen uudelleen samaa viiniä. Muuttuiko viini maku voimakkaammaksi? Yleensä käy näin. Viini saattaa myös maistua kuivemmalta, kun suu on maistanut välissä sokerin makeutta. Kokeile tämän jälkeen samaa asiaa sitruunan kanssa.