Search by category:

Tislaamojen islay

Islayn saari Skotlannin länsirannikolla on viskin ystävän luonnollinen pyhiinvaelluskohde.

Saaresta käytetään myös nimitystä “Hebridien kuningatar”, sillä se on sisä-hebridien suurin saari. Saari on yksi viidestä virallisesta ja suojellusta viskialueesta Skotlannissa.

Saarella on aikoinaan ollut 23 tislaamoa ja vanhin rekisteri laillisesta tislaamosta on vuodelta 1779 joka on sijainnut Bowmoressa.

Kerrotaan että viskin tislaustaito saapui Skotlantiin Irlannista Islayn saaren kautta 1200-luvulla, kun silloinen saaren hallitsija, “Lord of the Isles”, otti vaimokseen Irlantilaisen paronin tyttären. Tällä hetkellä saarella on 8 toimivaa tislaamoa ja suunnitteilla on myös avata uusia. Vuonna 2018 uusimman tislaamon rakennus aloitettiin Port Askaigin ja Bunnahabhainin välille. Näin Ardnahoen tislaamosta tulee saaren yhdeksäs toimiva tislaamo. Ardnahoen tislaamo aloittaa toimintansa vuonna 2019.

Myös Port Elleniin on suunnitteilla uusi tislaamo. Samalla paikalla on aikoinaan sijainnut tislaamo joka nykyisin toimii mallastamona toimittaen ohramallasta saaren tislaamoille.

Bruichladdichin tislaamo on myös suunnitellut avaavansa uudelleen Port Charlotessa sijainneen tislaamon, joka suljettiin 1929 ja tunnettiin nimellä Lochindaal Distillery.

Matkustaminen  saarelle

Saarelle kannattaa suunnata keväällä tai syksyllä, kun pahin turisti tungos on ohi. Kätevintä on ottaa lautta Tarbertin kylän läheltä, Kennacraigista. Lautta menee joko Port Elleniin saaren etelärannalle tai Port Askaigiin länsipuolelle. Saarelle voi otta auton mukaan, joka tietenkin helpottaa siellä liikkumista, sillä saaristossa on aika vähän julkista liikennettä. Myös pyöräily tuntuu olevan erityisen suosittu liikkumistapa saarella, etenkin kesäisin.

Kannattaa muistaa että mikäli on suunnitellut liikkuvansa autolla, lautalle kannattaa varata liput ajoissa, sillä kesäkausi on erittäin suosittu ajankohta matkata saarelle. Lauttoja myös menee vain muutama päivässä, ja tämäkin on keleistä riippuvaista. Saarella on myös pienlentokenttä mikäli haluaa päästä ripeästi mantereelta saarelle. Kesäsesonki saarella alkaa jo huhtikuun alkupuolella.

Feis Ile festivaali

Toukokuussa saarella järjestetään vuoden suurin tapahtuma Feis Ile. Tapahtuma kuuluu monen viski-kalenteriin, ja onkin syytä varata majoitus ja haluamansa tapahtumat jo edellisenä vuonna. Festivaaliin osallistuu saaren kaikki tislaamot ja paikalliset ravintolat, hotellit ja muut yritykset. Tarkoituksena on tuoda esille saaren potentiaali, kulttuurin, musiikin ja viskin avulla.

Saarella käy Feis Ilen aikana noin kymmenentuhatta vierailijaa, se on paljon kun ajattelee että saarella on noin 3000 asukasta.

On yleistä että saaren rakenne ja siellä olevat majoitus- ja muut palvelut eivät pysty vastaamaan kysyntään festivaalin aikana. Telttailusta onkin tullut suosittua. Mikäli asuu saarella, ei ole siis yhtään yllättävää huomata jonkun telttailevan etupihalla ja paistavan aamiaismakkaroitaan. Turistien omaperäinen ja tunkeileva käytös ei aina ole suotavaa, mutta ilmeisesti saarelaisten on vain siedettävä tämä viikon kestävä invaasio. Turistien onneksi Skotlantilaiset ovat suht höveliä kansaa.

Tislaamot järjestävät festivaalin aikana erikoiskierroksia, avointen ovien päiviä ja erikoistastingejä. On tunnettua myös, että tislaamot tuovat festivaalin ajaksi markkinoille uuden ja/tai harvinaisen tuotteen jonka voi ostaa vain festivaalin aikana, joten tästä syystä ajankohta on tärkeä myös keräilijöille.

Festivaalin aikana on syytä olla kärsivällinen ja varautua jonottamaan tislaamoihin ja ravintoloihin, sekä siihen että paikallisesta kaupasta ei aina löydy juuri sitä mitä mantereen supermarketeista. Vaikka Islayn saari on suhteellisen suuri, se on suurimmaksi osaksi asumatonta nummimaata, joten palveluja löytyy lähinnä rannikon kylistä.

Turistien tuomasta tungoksesta ja osittain negatiivisesta vaikutuksesta huolimatta festivaali on taloudellisessa mielessä erittäin tärkeä Islaylle. Se vauhdittaa saaren taloudellista tilaa huomattavasti, ja on siis kaiken vaivan arvoista. Nykyaikana saaristojen valitettava asukaskato on korkeimmillaan, joten turismiin liittyvän toiminnan tärkeys korostuu.