Search by category:

Tislaamojen islay 2

Tislaamoihin tutustuminen kannattaa suunnitella huolella. Tislaamot ovat pääsääntöisesti auki koko sesongin, mutta aukioloajat vaihtelevat. Tislaamoiden järjestämille kierroksille on hyvä varata paikka ajoissa, etenkin jos mukana on suurempi ryhmä. Kierroksille on syytä varata aikaa, ne useimmiten kestävät suunniteltua pidempään ja etenevät lähinnä osallistujien kiinnostuksen tason mukaan.

Kierros tislaamolla on aina suositeltavaa, vaikka olisi jo kokenut viskin ystävä tai jopa alan ammattilainen. Aina löytyy uutta mielenkiintoista opittavaa, ja jokaisella tislaamolla on tietenkin oma tarinansa ja oma kiehtova historiansa kerrottavanaan. Islaylle kannattaa mennäkin siten, että on aikaa perehtyä ainakin muutamaan tislaamoon ajan kanssa.

Tislaamot

Port Ellenistä on hyvä suunnata kierrokselle vaikka ihan kävellen. Saaren eteläpuolella sijaitsevat Laphroaig, Lagavulin ja Ardbeg tislaamot. Nämä kolme tislaamoa ovat vain kilometrin etäisyydellä toisistaan ja onkin helppo samalla reissulla poiketa kaikissa kolmessa.

Tislaamoilla vieraillessa on syytä ottaa huomioon että mikäli haluaa antautua viskin vietäväksi ja osallistua maisteluihin, auto on syytä jättää pois kuvioista, tai vetää pitkää tikkua siitä kuka ajaa.

Islaylla valmistettavat viskit ovat tunnetusti voimakkaita, turpeen ja savun makuisia viskejä.

Saarella valmistetaan vain single malt viskejä, joten laadullisesti parhaita mahdollisia.

Islayn viskeistä voi aistia tunnusomaisesti merisuolan, savun, pihkan ja poltetun sokerin aromeja. Nämä nyanssit ovat tietenkin jokaisen kohdalla persoonallisia ja hieman erilaisia. Viskeille tyypillinen savuinen maku saadaan polttamalla turvetta mallastettavan ohran alapuolella, jolloin savu antaa makunsa suoraan ohranjyviin.

Vaikka Islayn viskeillä on tyypillisiä ominaisuuksia, ne ovat silti kaikki hyvin erilaisia.

Laphroaig ja Ardbeg tislaamoilla on valikoimassaan viskejä tunnetusti siitä kaikkein savuisimmasta päästä. Lagavulin mielletään hieman hienostuneemmaksi makumaailmaltaan ja onkin suosittu juuri pehmeän, hieman toffeemaisen jälkimaun takia. Toki jokaisella tislaamolla on lukuisia eri vuosikertoja ja tisleitä, joten tislaamokohtainen valikoimakin aina yllättää monipuolisuudellaan.

Saaren keskiosassa sijaitsee Bowmoren kylä, jossa Bowmoren tislaamo sijaitsee kirjaimellisesti keskellä kylää. Ehdottomasti visiitin arvoinen paikka. Kylässä usein tuoksuukin savuinen mallas, kun tislaamon piipuista nousee tislaus prosessin myötä tuoksuva pilvi. Bowmoren 10-vuotias on yksi suosituimmista perus single malt viskeistä paikallisilla markkinoilla, eikä syyttä. Tosin aina kun on mahdollisuus, niin juuri tislaamoilla kannattaa maistaa erikoisuuksia, sillä se saattaa olla ainutkertainen mahdollisuus siihen.

Bowmoresta länteen mentäessä löytyy Bruichladdich ja Kilchoman tislaamot joista jälkimmäinen on nuorin tislaamo Islaylla, toistaiseksi. Se on perustettu vuonna 2005, ja on niin sanotusti “maatila tislaamo”. Kilchomanin tuotteet ovat siis aika nuoria ja ensimmäiset pullotukset tehtiin 2009.

Bruichladdichin tislaamolla on huikea valikoima tuotteita, sillä tislaamon kapasiteetti on yksi saaren suurimpia. Tislaamolla on myös valikoima “unpeated” viskejä, ja myös Port Charlotten nimeä kantava erityisen turpeinen viski.

Saaren pohjoisosaan kannattaa tehdä päiväretki ja vierailla Caol Ila ja Bunnahabhain tislaamoilla. Caol Ila on suhteellisen pieni tislaamo, mutta myös aika omaperäinen. Sen viskit ovat persoonallisia ja vaativat ehkä jalostuneempaa ja viskiin tottuneempaa makuaistia.

Bunnahabhainin tislaamo sijaitsee ehkä maailman kauneimmalla paikalla millä tislaamo voi olla.

Kesällä näkymä on kuin Karibialla. Turkoosi, kirkas ja puhdas merivesi huuhtelee valtavan laiturin puupilareita ja edessä näkyy Juran saaren vuoret.

Bunnahabhainin tislaamo on hyvin suosittu kohde, ja siihen on syy. Bunnahabhainin perus malt on loistava, ja kevyen savuinen. Tislaamo myös tekee saarelaisten suosikkia nimeltään Black Bottle. Tähän sekoitteeseen ei ole tiedossa reseptiä vaan jokainen Islayn tislaamo antaa siihen oman osuutensa ja Bunnahabhain määrittelee miten eri tisleet sekoitetaan keskenään. Ainakin tämä tislaamo on koettava.

Lopuksi vanha Skotlantilainen sanonta: “ Tämän päivän vesisade on huomispäivän viski”.

Slainte mhath!