Search by category:

Terveellistä kombutsaa on helppo valmistaa myös itse

Kombutsa on noussut viime vuosina varsin trendikkääksi juomaksi, mutta itseasiassa juoma on tuttu jo pitkältä historiasta ja reseptin uskotaan olevan yli 2000 vuotta vanha. Sen uskotaan olevan lähtöisin Kiinasta ja levinneen sieltä Japaniin, Koreaan ja Venäjälle. Juomaa kutsutaankin yleisesti myös nimellä volgansienitee ja tämä nimi on oletettavasti lähtöisin Venäjältä. Suomeenkin kombutsa on ehtinyt jo kymmeniä vuosia sitten, mutta unohtunut välillä lähes kokonaan. Joka tapauksessa juoma on sekä hyvää että terveellistä, joten uuteen suosioon nousu on iloinen asia.

Fermentoimalla syntyy terveellisiä bakteereja

Kombutsa syntyy, kun makeutettua teetä lisätään kombutsa-viljelmään ja seoksen annetaan käydä noin 10 päivän ajan. Valmistus perustuu siis fermentointiin ja käymisprosessin aikana juomaan syntyy suolistolle terveellisiä probiootteja ja muita happoja ja entsyymejä. Samalla metodilla valmistetaan myös useita meille tutumpia tuotteita, kuten jogurttia, piimää tai hapankaalia. Kaikista läheisimmin kombutsa muistuttaa viinietikkaa ja näissä kahdessa onkin paljon samoja aineita, sekä saman tyyppisiä vaikutuksia elimistöön.

Valmiin juoman sisältämät maitohappobakteerit auttavat vahvistamaan elimistön puolustuskykyä. Kombutsan historian aikana sen on havaittu mm. olevan hyväksi sydämelle ja verisuonille sekä auttavan myös aivojen toimintaa. Kombutsan uskotaan myös tehostavan aineenvaihduntaa ja olevan hyväksi iholle. Kombutsaa suositellaan usein juotavaksi heti aamulla, ennen aamiaista. Aluksi juomaa kannattaa nauttia maltillisesti, eli muutama desi kerrallaan. Tällöin näkee miten juoma vaikuttaa omaan kehoon. Kombutsa sopii aamulla juotavaksi senkin takia, että sillä puhdistavan vaikutuksen lisäksi piristäviä ja energisoivia vaikutuksia.

Valmista kombutsaa helposti itse

Kombutsaa myydään useissa luontaistuotekaupoissa, mutta sitä on mahdollista valmistaa myös itse. Juoman valmistaminen itse on helppoa ja edullista. Tarvitset ainoastaan teetä ja sokeria, sekä lisäksi elävän kombutsa-viljelmän eli palasen kombutsa-sienestä. Viimeisin voi olla hankalin hankkia, mutta niitä jaetaan yleisesti erilaisilla kierrätyspalstoilla ja toisaalta joistakin luontaistuotekaupoista voi hankkia aloituspaketin.

Jos olet joskus valmistanut kotona simaa, tuntuu kombutsan valmistus jo valmiiksi tutulta. Resepti voi äkkiseltään näyttää pitkältä ja monimutkaiselta, mutta oikeasti juoman valmistus on äärimmäisen helppoa, se vain vaatii hieman aikaa. Aluksi voi seurata tarkasti ohjeiden määriä ja aikoja, mutta kokemuksen karttuessa huomaa helposti, etteivät ne ole niin tarkkoja. Tällöin juomaa voi myös muokata oman maun mukaiseksi. Parasta juoman valmistuksessa on se, että kun saat kerran sienen käsiisi, voi juomaa valmistaa sen avulla käytännössä loputtomiin. Sieni kasvaa jokaisella valmistuskerralla ja pystyy tuottamaan tällöin enemmän juomaa.

Tarvitset vain teetä, sokeria ja palasen kombutsa-viljelmästä

Juoman valmistaminen aloitetaan keittämällä makeaa teetä. Teeksi sopivat aivan hyvin myös ruokakaupoista saatavat pussiteet, mutta maun mukaan voit valita myös teelehtiä tai erilaisia luomuteelaatuja. Lisää kattilaan haluamasi määrä vettä ja valmista siitä vahvaa teetä. Teestä täytyy tehdä makeaa, ilman sitä ei synny kombutsaa. Maun mukaan voit käyttää tavallista valkoista sokeria, ruokosokeria tai hunajaa. Tavallinen sokeri ei jätä mitään erityisiä sivumakuja ja sopii ehkä parhaiten juomaan. Kolmeen litraan juomaa kannattaa laitta 2-3 desilitraa sokeria. Sieni käyttää sokerin ravinnokseen ja juoman maku muuttuu happamammaksi. Maistelemalla juomaa käymisprosessin aikana huomaat, milloin se on omaan makuusi valmista. Yleensä aikaa kuluu 10-14 päivää. Kombutsaan käytettävän teen tulee olla lämmintä, mutta ei kuumaa. Sieni kuolee yli 32 asteen lämpötilassa, mutta toisaalta käymisprosessi vaatii lämpöä.

Juoma valmistetaan lasipulloissa, muovipulloista voi irrota epämiellyttävää makua. Yksityiskohtaisia ohjeita löytyy netistä runsain mitoin, yksi toimiva ohje kuvineen esim. täältä.