Search by category:

Simaa on nautittu jo esihistorian ajoista alkaen

Kullanvärinen herkkujuoma siima tunnetaan Suomessa vappuun kuuluvana nautintona, mutta tämä on oikeastaan melko uusi tapa. Aiemmin sima on ollut suosittu juoma kaikenlaisissa juhlissa viinin ja oluen rinnalla. Siman historia juontaa juurensa aina viikinkiaikoihin ja esihistoriaan asti. Tosin viikinkien nauttimalla juomalla on melko vähän tekemistä sen siman kanssa, jota nykyään tarjoamme juhlissa lapsille.

Simaa on nautittu jo esihistorian ajoista alkaen

Viikinkien ja kuninkaiden juhlajuoma

Viikinkiaikana simaa nautittiin ympäri vuoden ja se sopi kaikkiin juhlatilanteisiin. Sitä tavattiin käyttää pitkään ja samalla juoman alkoholipitoisuus saattoi nousta jopa 17 prosenttiin, joten kyseessä ei todellakaan ollut lapsille sopiva juoma. Lapsille tarjottiin juhlissa yleensä hunajavettä. Erityisen suurena siman ystävänä on tunnettu kuningas Kustaa Vaasa. Juomaa tuotiin kuninkaalle toisinaan aina Lyypekistä asti, vaikka sitä valmistettiin toki kotoisasti Suomessakin ja myös Turun linnan seinien sisällä. Siman raaka-aineet, sokeri ja hunaja, olivat kalliita ja tämän takia siitä tuli lähes yksinomaan varakkaiden ihmisten juoma.

Siman juuret löytyvät hunajaviinistä

Turun linnassa aikoinaan valmistettu sima oli melko erilaista kuin nykyään tunnettu vappusima. Juoma sisälsi runsaasti hunajaa ja se maultaan vahvaa ja makeaa. Linnan omaa simaa kuljetettiin myytäväksi myös ulkomaille. Vaikka juomaa kutsuttiin jo tuolloin simaksi, oli kyseessä ennemminkin hunajaviini. Hunajaviini puolestaan on tunnettu juomana erityisesti antiikin ajan Kreikassa, jossa sitä valmistettiin jo paljon ennen kuin rypäleistä valmistettu viini yleistyi. Vielä pitkään tämänkin jälkeen hunajaviini säilyi Pohjois-Euroopassa suosikkijuomana, kunnes viiniä alettiin tuoda myös tähän maailmankolkkaan ja se vähitellen syrjäytti hunajaviinin. Turun linnassa valmistetussa simassa yhdistyivät siis hunajaviini ja modernimpi sima.

Siman juuret löytyvät hunajaviinistä

Raaka-aineiden halpeneminen teki simasta tavallisen kansan herkkua

Sima alkoi yleistyä tavallisen väen keskuudessa 1800-luvulta eteenpäin. Sokeri yleistyi ja vähensi samalla hunajan käyttöä. Simaakin alettiin valmistaa hunajan sijaan sokerista, jonka hinta oli huomattavasti hunajaa alhaisempi ja saatavuus parempi. Vihdoin myös vähävaraisemmilla oli mahdollisuus nauttia simasta. Näihin aikoihin sima alettiin yhdistää osaksi työväenjuhlaa eli vappua. Nykyään sima valmistetaan yleensä kuitenkin sokerista ja sen annetaan käydä vain muutaman päivän ajan. Suomalainen sima on hieman makeampaa kuin muissa maissa valmistettu ja yleensä sisältää vain vähän alkoholia.

Raaka-aineiden halpeneminen teki simasta tavallisen kansan herkkua

Siman valmistus kotona

Simaa on helppo valmistaa itse kotona, mutta siihen kannattaa varata aikaa kolmesta päivästä viikkoon. Tällä ohjeella saat noin kuusi ja puoli litraa valmista simaa. Valmistukseen tarvitse kolme sitruunaa, 0,5 kg fariinisokeria, 0,5 kg taloussokeria, tuoretta hiivaa ja 5-10 rusinaa per pullo.

  1. Sima valmistetaan mahdollisimman suuressa kattilassa. Kaada kattilaan kaksi litraa vettä ja raasta mukaan kolmen sitruunan kuoret. Anna näiden kiehua hetken aikaa.
  2. Lisää tämän jälkeen kiehuvaan veteen fariinisokeri ja taloussokeri. Jatka sokereiden hämmentämistä niin kauan, että ne ovat kunnolla liuenneet veteen. Tämän jälkeen kattilaan lisätään viisi litraa kylmää vettä ja puristetaan kolmen sitruunan mehut.
Siman valmistus kotona
  1. Odota, että liemi on varmasti jäähtynyt haaleaksi ja lisää sen jälkeen teelusikallinen hiivaa. Sekoita hyvin. Jätä sima suureen kattilaan ja peitä se kannella. Siman annetaan käydä huoneenlämmössä noin kaksi päivää ennen pullottamista.
  2. Kun pullotat juoman, laita ensin pulloon lusikallinen sokeria ja 5-10 rusinaa. Muista siivilöidä sima ennen kuin kaadat juomat pulloihin. Pullottamisen jälkeen sulje korkki. Kattilan pohjalle jäävää hiivasakkaa ei ole tarkoitus kaataa pulloon.
  3. Pulloihin pakattu juoma nostetaan vielä ainakin kolmeksi päiväksi käymään viileään paikkaan ja sen jälkeen se on valmista nautittavaksi. Nauti vappuna tai viikinkien tapaan milloin itse haluat.