Search by category:

Samppanja ja kuohuviini sopivat moneen tilanteeseen

Samppanja ja kuohuviini kuuluvat erottamattomana osana moniin juhliin: valmistujaisiin, häihin, syntymäpäiviin, uuden vuoden juhlintaan… Juoma on tunnettu Euroopassa jo satoja vuosia, mutta asiantuntijoiden mukaan sitä on nautittu viimeiset sata vuotta vääristä laseista. Samat asiantuntijat muistuttavat, että samppanja ja kuohuviini ovat myös mitä parhaimpia ruokajuomia. Mistä samppanja on saanut siis alkunsa ja miten sitä tulisi nauttia?

Samppanja ja kuohuviini sopivat moneen tilanteeseen

Legendaarinen juoma synti munkin kokeiluista

Samppanjan kerrotaan syntyneen Ranskassa 1600–1700 -luvuilla. Munkki Dom Perignonilla oli tuolloin tapana tehdä erilaisia juomakokeiluja Abbey of Hautvillersin viinitilalla. Eräs näistä kokeiluista päättyi siihen, että munkki huomasi keksineensä kuplivan viinijuoman. Resepti jäi viinitilan haltuun. 1700-luvulla viinien valmistukseen keskittynyt Moët & Chandon ostivat oikeudet juoman valmistamiseen Abbey of Hautvillersiltä. Munkki Dom Perignon ei ollut kuitenkaan ainoa, joka olisi keksinyt kuplivan viinin, mutta hänen tutkimuksensa juoman parantamiseksi veivät pisimmälle. Nimenomaan Dom Perignon huomasi sen, että samppanjaan käytettävän rypäleen kannattaa antaa kypsyä syksyyn asti, vaikka yleensä rypälesato kerättiin kesän alussa. Dom Perignonin reseptissä oli huomioitu myös se, että samppanjan maku parani, kun juomaan käytettiin useampaa rypälelaatua. Tämä huomio on jäänyt elämään ja samppanjaa valmistettaessa on edelleen yleistä yhdistää Pinot Noiria, Chardonnayta ja Pinot Meunieria.

Samppanjan valmistus on monimutkainen prosessi, jossa vaaditaan tarkkuutta. Valmistuksessa otettiin suuri harppaus eteenpäin, kun huomattiin, että pullotetun samppanjan sokerimäärän täytyy olla tarkasti oikeanlainen. Ennen tätä huomiota pulloilla oli taipumus räjähtää itsekseen kellarissa. Ongelma oli todellinen, sillä viinikellarien työntekijät joutuivat tätä varten käyttämään suojaa kasvojensa edessä, jotteivat räjähtelevät pullot vahingoittaisi heitä.

Samppanja on kuohuviiniä, kuohuviini ei ole samppanjaa

Miten samppanja sitten eroaa kuohuviinistä? Puhekielessä myös kuohuviineistä saatetaan puhua samppanjana, mutta todellisuudessa sanat samppanja ja champagne ovat lain nojalla suojeltuja EU:n alueella. Ainoa oikea samppanja on valmistettu Ranskassa, Champagnen maakunnassa ja sen valmistukseen käytetään satoja vuosia vanhaa menetelmää nimeltä Méthode Champenoise. Myös samppanjaan käytettävien rypäleiden viljelyyn liittyy tarkkoja säädöksiä. Niitä saa viljellä ainoastaan neljällä alueella Koillis-Ranskassa, yhteensä 32 341 hehtaarin alueella. Samppanja on siis kuohuviinin laji, mutta kuohuviini ei ole samppanjaa.

Samppanja on kuohuviiniä, kuohuviini ei ole samppanjaa

Samppanja, ja muutkin kuohuviinit, säilyvät parhaiten valolta suojassa ja noin 10-12 asteen lämpötilassa. Kuohuviinissä pullossa on sen verran painetta sisällä, että korkki ei pääse kuivumaan. Pulloa voi siis säilyttää joko pystyssä tai vaakatasossa.

Kuohuviinin maku pääsee oikeuksiinsa laajemmassa lasissa

Laadukkaista viinilaseistaan tunnettu lasinvalmistaja Riedel on tuonut markkinoille aivan uudenlaisen kuohuviinilasin. Yrityksen toimitusjohtaja Maximilian Riedel toteaa ihmisten unohtaneen, että samppanja on viini. Riedel muistuttaa, että samppanjassa riittää monipuolisesti makuja, mutta ne jäävät usein huomaamatta, kun juoma nautitaan korkeista ja kapeista laseista. Laveammassa lasissa myös juoman tuoksu on erilainen, sillä lasi vapauttaa aromit.

Kuohuviinin maku pääsee oikeuksiinsa laajemmassa lasissa

Asiantuntijat ovat jo pitkään maistelleet kuohuviininsä valkoviinilaseista, mutta markkinoilta on puuttunut tämän tyyppinen samppanjalasi. Kuluttajat ovat mieltyneet korkeisiin, juhlaviin laseihin. Riedel on kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että väärää lasia käyttämällä pilaa samppanjan nauttimisen kokemuksen. Riedelin markkinoille tuomassa lasissa on pyöreä muoto, mutta suuaukko kääntyy vahvasti sisäänpäin. Saman tyyppisen lasin on suunnitellut myös ranskalainen sommelier Philippe Jamessen. Odotettavissa on, että muutkin valmistajat heräävät vähitellen kysyntään.

Riedel muistuttaa, että juhlien lisäksi samppanja ja muutkin kuohuviinit sopivat mitä parhaiten ruokajuomiksi – oikeista laseista nautittuna tietenkin. Riedel muistuttaa, että lasin täytyy antaa viinille tilaa loistaa.