Search by category:

Rommilla on pitkä ja värikäs historia

Rommin historia voidaan jäljittää Karibian saarille ja Kolumbuksen aikaan, vaikka vastaavaa juomaa on luultavasti nautittu alueella aiemminkin. Rommiksi juoma on nimetty vuoden 1672 paikkeilla. Karibiansaarille majoittuneet siirtolaiset joivat rommia paitsi nautinnokseen, myös ehkäistäkseen ja parantaakseen tropiikissa yleisiä sairauksia. Merimiehet jaksoivat rommin avulla pitkät ja yksitoikkoiset matkat.

Rommilla on pitkä ja värikäs historia

Karibian saaristossa rommi on säilyttänyt suosikkijuoman asemansa vuosisatojen läpi ja sitä nautitaan edelleen runsaasti sekä sellaisenaan että drinkkeinä. Edelleen eri Karibian saarten rommeissa on selviä makueroja, toisten ollessa maultaan voimakkaampia ja toisten hienovaraisempia. Rommi on vähitellen saavuttamassa Euroopassakin ansaitsemansa aseman muiden laatujuomien, kuten viskin ja konjakin rinnalla. Suosittuja rommipohjaisia drinkkejä ovat mm. Grogi, Cuba Libre, Daiquiri, Mojito ja Mai Tai.

Rommin väristä voi päätellä juoman laadun

Rommia löytyy sekä tummana että vaaleana ja väri kertoo paljon juoman mausta ja tummuusasteen (ja hinnan) perusteella voi päätellä laadun. Vaaleita rommeja ei ole ikäännytetty ollenkaan tislaukseen jälkeen ja niitä käytetään yleensä vain drinkkien raaka-aineena. Niiden maku on raaka ja tulinen ja harva nauttii niiden juomisesta sellaisenaan. Markkinoilla on myös karamelliväreillä värjättyjä tummia rommeja, mutta ne ovat laadultaan vielä vaaleaakin rommia huonompia, eivätkä välttämättä sovellu kovin hyvin edes drinkkeihin.


Rommin väristä voi päätellä juoman laadun

Kultainen eli väriltään vaaleanruskea rommi on yleensä saanut ikääntyä kahdesta neljään vuotta. Tällainen rommi sopii hyvin pohjaksi esimerkiksi kuumiin rommijuomiin tai niitä voi nauttia viskin tapaan jäillä. Tästä tummempia rommeja on ikäännytetty vielä kauemmin ja yleensä rommin maku vain paranee vuosien varrella. Parhaimmillaan maku on silloin, kun rommia on ikäännytetty noin kymmenen vuotta. Tällaista premium-rommia ei tietenkään sotketa enää drinkkiin, vaan sen mausta nautitaan sellaisenaan.

 

Rommeja myydään myös maustettuna esimerkiksi kanelilla tai muskotilla, sekä eri hedelmien mauilla. Tällöin on jälleen yleensä kyse vaaleasta rommista ja juoma sopii parhaiten drinkkipohjaksi. Karibialla rommin kypsymistä ei tarvitse odotella yhtä kauan kuin Euroopassa, sillä kuuma ja kostea ilmasto vauhdittaa huomattavasti kypsymisprosessia.

Valmistukseen tarvitaan joko sokeriruo’on mehua, melassia tai sokerijuurikas

huolellisesti, sillä melassi sisältää paljon epäpuhtauksia. Sokeriruo’on laatu vaikuttaa merkittävästi siihen, minkä makuista juomasta lopulta tulee. Valmistusprosessi on kuitenkin melko vapaa ja vaihtelee paljonkin panimoiden välillä.

Valmistukseen tarvitaan joko sokeriruo’on mehua, melassia tai sokerijuurikas

Brittiläisten merimiehien mukana kohti Eurooppaa

1700-luvulla merirosvot olivat todellinen ongelma Karibianmerellä ja kauppalaivastojen oleskelu saaren lähellä auttoi pitämään rosvot poissa kylistä. Sokeriplantaasien omistajat alkoivat kaupitella rommia alempaan hintaan merimiehille, sillä näin he viihtyivät pidempään lähistöllä. 1730-luvulla Britannian laivastossa yleistyi käytäntö, jossa merimiehille annettiin kullekin puolikas tuoppi rommia. Rommi sopikin hyvin laivalla nautittavaksi, sillä se oikeastaan vain parani pitkien merimatkojen aikana, toisin kuin toinen suosittu juoma olut, joka happani nopeasti.

Brittiläisten merimiehien mukana kohti Eurooppaa