Search by category:

Olut Saksassa

Saksa on oikea olutmaa. Sitä juodaan nimittäin reilusti. Saksalaisia oluita löytyy paljon ja 5,2% koko maailman oluen tuotannosta tapahtuu Saksassa. Saksa on maailman viidenneksi suurin oluenvalmistajamaa. Kuluttajana Saksa tulee kolmantena.

Olut Saksassa

Saksalaisen oluen valmistukseen määrättiin jo vuonna 1516 niinkutsuttu Reinheitsgebot eli oluen puhtauslaki. Sen mukaan oluen valmistukseen sai käyttää vain vettä, ohraa ja humalaa. Tämän lain tilalle tullut laki on nimeltään Vorläufiges deutsches Biergesetz, jossa edellämainittujen lisäksi saa käyttää myös vehnämaltaita ja ruokosokeria. Monet panimot väittävät noudattavansa tätä saksalaisten ylpeyttä, puhtauslakia, mutta se on usein osoittautunut vain mainostempuksi. EU on määrittänyt lakeja, joiden mukaan kaikkia elintarvikkeeksi hyväksyttyjä ainesosia saa käyttää oluen valmistukseen. Toki jotkut panimot todella noudattavat puhtauslakia.

Saksalainen olutkulttuuri

Saksassa olut kuuluu kulttuuriin. Siellä oluita saa monenlaisia. On vehnäolutta, vaaleita oluita, tummaa ja suodattamatonta. Saksalaisia olutmerkkejä onkin yli 5500 kappaletta ja uusia kehitellään koko ajan. Saksalaisille olut maistuu ja sitä voikin juoda lähes missä tahansa. Myös 16-vuotiaat saavat juoda olutta. Toisin kuin Suomessa, Saksassa saa juoda olutta julkisesti, vaikka puistossa. Lisäksi olutta myydään vuorokauden ympäri. Saksassa ei siis ole samanlaista rajoitusta oluen myynnille kuin esimerkiksi Suomessa.

Saksalaiset juovat paljon vehnäolutta. Tämä korkeasta lasista tarjottava olut voidaan maustaa erilaisilla mausteilla ja niiden maku onkin herkullinen ja rikas. Olut on sameaa, joka johtuu oluessa käytetystä erityisestä hiivasta.

Saksan suosituimmat oluet

Beck’s kuuluu Saksan suosituimpiin olutmerkkeihin. Sitä valmistetaan vuosittain 2,56 miljoonaa hehtolitraa. Se on alunperin saksalainen merkki, mutta toisin kuin yleisesti luullaan, sitä on valmistettu Yhdysvalloissa vuodesta 2012 lähtien. Saksan lisäksi Beck’siä myydään 120 eri maassa.

Krombacher Pils on yksi saksalaisten suosimista oluista. Olut valmistetaan Felsquellwasser-lähdeveteen, joka tekee oluesta erityisen puhtaan makuista. Tämä 4,8 -prosenttisen oluen maku on aromikas ja hienostuneen hapan. Krombacherin panimon historia ulottuu vuoteen 1803, jolloin panimo perustettiin. Saksassa juodaan 60 lasillista Krombacheria joka sekunti.Warsteinerin historia ulottuu puoli vuosisataa pidemmälle kuin Krombacherin. Se nimittäin perustettiin jo vuonna 1753 ja sen panimo on nykyään Saksan suurin yksityispanimo. Warsteiner käyttää oluen valmistukseen vain korkealaatuisia raaka-aineita ja lopputuloksena on premium-tasoinen olut, jota myydään yli 60 eri maassa. Saatavana myös alkoholittomana.

Oktoberfest

Monen tuntema Oktoberfest pidetään vuosittain Münchenissä syys-lokakuussa. Tapahtuma on kaksiviikkoinen. Vuoden 2018 Oktoberfest oli jo 185. laatuaan. Sinne saapui arviolta jopa 6,3 miljoonaa kävijää. Kävijöitä tuli maailman jokaisesta kolkasta. Suurimmat kävijämäärät tuli Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Itävallasta.

Oktoberfest

Vuoden 2018 Oktoberfestissä juotiin huikeat 7,5 miljoona litraa olutta. Oktoberfestbieriä, 6% alkoholipitoista juhlaolutta, myydään litran vetoisissa tuopeissa, noin kymmenen euron hintaan. Oluttarjonta on laajaa ja jokaiselle valmistajalle on omat alueensa. Monet yritykset jakavat työntekijöilleen olutpoletteja, joilla voi ostaa Oktoberfestin oluita. Oktoberfestin oluet ovat nimenomaan tapahtumaa varten valmistettuja ja ne ovat vahvoja tavanomaisiin oluisiin verrattuna.Oktoberfest ei itseasiassa ole oluttapahtuma, vaikka yleisesti niin ajatellaankin. Juhlan muodossa muistellaan Baijerin kuningaskunnan prinssin ja prinsessan vuoden 1810 häitä. Alkuperäisessä Oktoberfestissä ei juotu olutta lainkaan, vaan se on tullut kuvioihin vasta myöhemmin. Moni ulkomaalainen mieltää Oktoberfestin kuitenkin oluttapahtumaksi. Paikalliset kutsuvat tapahtumaa nimellä “Wiesn”.Oktoberfestiin kannattaa suunnata, kun kaivataan menoa ja meininkiä. Oluen lisäksi tapahtumassa on maailmanpyöriä ja vuoristoratoja koko perheen iloksi. Lisäksi paraateihin voi osallistua kuka tahansa. Kyseessä ei siis ole pelkkä aikuisten tapahtuma, vaan lapset otetaan vuosi vuodelta enemmän huomioon.