Search by category:

Oluenjuonnin historia

Oluen historia ulottuu hyvin pitkälle. Jopa 10 000 vuotta vanhoilta viljelyalueilta Anatoliassa on löydetty viitteitä siitä, että siellä olisi valmistettu olutta. Uskotaan, että ohraa ja vehnää viljeltiin oluenvalmistustarkoituksessa. Lisäksi oluesta on löydetty viitteitä 4000 vuotta vanhoista savitauluista. Voimme siis päätellä, että olutta on juotu jo tuhansia vuosia.

Oluenjuonnin historia

Sumerilaiset valmistivat jopa kymmentä erilaista olutta jo 4000 vuotta sitten. Olut saattoi olla hyvinkin maustettua, sillä sitä valmistettiin muunmuassa paistetusta leivästä. Mausteina käytettiin inkivääriä, hunajaa, muskottipähkinää ja jopa kukkia. Nykypäivän oluista tällaisia makuja ei juurikaan löydy. Tosin inkivääriolutta myydään kyllä. Jos mietitään oluen valmistusta suuremmissa määrin historian saatossa, olivat Egyptiläiset tässä taitavia. He valmistivat olutta emmervehnästä, joka oli kuivatettu luonnollisesti auringonvalossa. Egyptiläisten olueeseen käytettiin lisäksi taatelisokeria. Tällä tavoin olut saatiin säilymään pidempään. Tämä taas mahdollisti suurien määrien valmistuksen, varastoinnin ja lopulta myynnin. Kuumassa Egyptissä oluen pitkäaikainen säilytys ei olisi välttämättä onnistunut ilman taatelisokeria. Olutta säilytettiin lämpimässä, kunnes keskiajalla olutta valmistaneet munkkiveljeskunnat ottivat oluen varastoinnissa käyttöön kylmät varastot. Kylmässä säilytys pehmensi oluen makua, tuoden uusia ominaisuuksia silloisille oluille. Olut oli suosittua ja sitä valmistettiin jopa kotitalouksissa talon emäntien toimesta. Lisäksi oluen juonti oli saastunutta vettä turvallisempaa ja se oli sallittua myös paaston aikana.

Humalan käyttöönotto

Humalaa ei käytetty alunperin oluen valmistuksessa. Se keksittiin ottaa käyttöön vasta 700-800 -luvulla. Sen käyttö yleistyi nopeasti, syrjäyttäen aiemmin käytetyt mausteet. Humalaa käytetään edelleen tänä päivänä lähes jokaisen oluen valmistuksessa. Humalaa oli 1500-luvulla lain mukaan pakko käyttää oluen valmistuksessa, sillä oluen puhtauslaissa säädettiin, että oluen valmistuksessa tulisi käyttää vettä, mallasohraa tai -vehnää sekä humalaa. Tämä tapa on jäänyt useimpien olutpanimoiden käyttöön siitä huolimatta, ettei laki ole enää tänäpäivänä voimassa.

Olut eri maissa

Maailman johtavimmat olutvalmistajamaat ovat Belgia (Anheuser-Busch InBev), Alankomaat (Heineken), Tanska (Carlsberg) ja Etelä-Afrikka/Yhdistynyt Kuningaskunta (SABMiller). Näistä Belgia hallitsee maailman olutmarkkinoista yhden kolmanneksen. Oluen kulutus on maailmanlaajuisesti hyvin suosittua. Suurimmat oluen kuluttajamaat olivat vuonna 2010 Tšekki, Irlanti, Saksa ja Australia, kun mietitään oluen kulutusta yhtä asukasta kohti. Suomessa olutta kuluu vuodessa n. 76,6 litraa henkeä kohti. Suosituimmat suomalaiset oluet ovat Karhu, Olvi, Koff, Karjala, Lapin Kulta sekä Sandels. Tietoa oluista saat Panimoliiton virallisilta verkkosivuilta.

Oluen historia Suomessa

Olut on mainittu jo kaikkien tuntemassa Kalevalassa. Kalevalan mainitsema olut tehtiin ohrasta ja humalasta. Lisäksi siinä kerrotaan, valmistuksessa käytettäneen mesiheinää, jolla käyminen saatiin alkuun. Mielenkiintoista on se, että Kalevalassa olut on mainittu kaksi kertaa useammin kuin maailman luominen. Mistähän tämä kertoo…? Suomessa olut otettiin myyntiin ruokakauppoihin ja kahviloihin vuoden 1969 ensimmäisenä päivänä. Sitä ei kuitenkaan saatu aluksi myydä kaikissa kunnissa ja oli alueita, joissa keskioluen myynti oli kokonaan kielletty. Tämä on kuitenkin muuttunut vuosien varrella, EU-säädösten myötä. Nykyään olutta saa Suomessa viidellä eri vahvuudella. I-IV -olutta saa ostettua ruokakaupoista, kun taas yli 5,8-prosenttiset oluet täytyy ostaa Alkosta. Vuoteen 2018 asti ruokakaupat saivat myydä vain enintään 4,7-prosenttista olutta, mutta lainsäädännön muututtua kauppoihin saatiin 5,5-prosenttiset oluet. Suomalaiset ovat kovaa oluenjuontikansaa ja olut ruokakauppojen hyllyllä sopii suomalaisille. Olutta sopii nauttia niin viikonlopun vietossa kuin hienoissa juhlissakin. Ja näin suomalaiset yleisesti ottaen tekevätkin. Se on pysynyt läpi historian suosittuna seurajuomana ja sitä se tulee luultavasti olemaan hamaan tulevaisuuteen saakka.

Oluen historia Suomessa