Search by category:

Miten viski valmistetaan?

Viskin tislauksen valmistusmenetelmät eivät ole juurikaan muuttuneet viimeisten 200 vuoden aikana. Tarvitaan vain kolme perusainetta – vesi, ohra ja hiiva. Teknologia auttaa nyt tuotantoa, mutta perinteisesti prosessissa on viisi vaihetta – mallastus, hieronta, käyminen, tislaus ja kypsyminen. Tässä artikkelissa käymme läpi jokaisen näistä tärkeistä vaiheista.

Miten viski valmistetaan?

Vaihe 1 – Mallastus

Ohra sisältää tärkkelystä ja juuri tärkkelys muuttuu liukoiseksi sokeriksi alkoholin valmistamisprosessin aikana. Jotta tämä tapahtuisi, ohran on läpäistävä itävyys, ja tätä ensimmäistä osaa kutsutaan “mallastukseksi”. Jokaisella tislaajalla on oma suosikki ostamansa ohran tyypistä, mutta useimmin he  tarvitsevat tyypin, joka tuottaa suuria määriä liukoista sokeria. Ohra liotetaan 2-3 päivän ajan lämpimässä vedessä ja levitetään sitten perinteisesti mallastaloon kutsutun rakennuksen lattialle. Se käännetään säännöllisesti pysyvän lämpötilan ylläpitämiseksi. Tämä tehdään myös kaupallisessa mittakaavassa suurissa rummuissa, jotka pyörivät. Kun ohra on alkanut itää, se on lopetettava kuivaamalla ne uunissa. Perinteisesti turvetta käytetään tehostamiseen, ja juuri tässä vaiheessa käytetyn turpeen tyyppi ja kuivumispituus tekevät savua, joka vaikuttaa viskin lopulliseen makuun. Ohraa kutsutaan nyt ”maltaaksi”, ja se jauhetaan tehtaalla, jossa kaikki kuoret ja muut roskat poistetaan.

Vaihe 2 – Hieronta

Maadoitettu malta lisätään nyt lämpimään veteen liukoisten sokerien uuttamisen aloittamiseksi. Vesi on normaalisti puhdasta ja paikallista – tästä syystä useimmat tislaamot ympäri maailmaa ovat joen tai järven vieressä. Tämän veden luonne voi vaikuttaa lopulliseen makuun, koska se voi sisältää mineraaleja, jotka kulkevat graniitin, turpeen tai muiden kallioiden läpi. Maltaan ja veden nestemäistä yhdistelmää kutsutaan mäskiksi. Se laitetaan suureen astiaan, jota kutsutaan mäskialtaaksi ja sekoitetaan useita tunteja.

Tämän prosessin aikana sokerit maltaassa liukenevat ja ne vedetään pois mäskialtaan pohjasta. Syntynyttä nestettä kutsutaan vierteeksi. Tämä prosessi suoritetaan tavallisesti kolme kertaa, jolloin veden lämpötilaa nostetaan joka kerta enimmäismäärän poistamiseksi. Käytetään vain ensimmäisestä kahdesta kerrosta. Kolmas erä laitetaan takaisin uuteen vierre-erään.

Vaihe 3 – Fermentaatio

Öljy jäähdytetään ja johdetaan suuriin säiliöihin. Nämä ovat perinteisesti puusta valmistettuja, mutta nyt tislaamot käyttävät myös ruostumatonta terästä. Tässä hiiva lisätään ja käyminen alkaa. Hiiva muuttaa sokerit alkoholiksi. Kuten ohralla ja vedellä, tislaaja valitsee huolellisesti käyttämänsä hiivakannan ja sillä voi olla myös pieni vaikutus lopulliseen makuun. Fermentaatio kestää normaalisti noin 48 tuntia, vaikka jotkin tislaamot antavat sen jatkua pidemmälle.Tässä vaiheessa nestettä kutsutaan “pesuksi” ja se on alhainen alkoholipitoisuudessa (välillä 5-10%), kuten oluen.

Vaihe 4 – Tislaus

Skotlannissa pesu on perinteisesti tislattu kahdesti. Irlannissa se tislataan kolme kertaa, vaikka molemmissa maissa on poikkeuksia. Tässä on lyhyt selitys kaksoistislausprosessista. Säleiköt on valmistettu kuparista, joka on todettu olevan paras materiaali epäpuhtauksien uuttamiseksi tislauksen aikana, ja se koostuu pohjassa olevasta kulhon muodosta, joka nousee ylöspäin kaulaan. Kaikki ovat pääosin samat, mutta eri muoto antaa lopulliselle hengelle erilaisen maun ja luonteen. Pitemmät kaulat antavat hienompia, kevyempiä henkiä, kun taas lyhyemmät, paksut kaulat tuottavat täydellisemmän ja rikkaamman hengen.

Vaihe 4 – Tislaus

Ensinnäkin pesu pääsee suurempaan pesuun ja sitä kuumennetaan (hiilellä, ​​mutta nyt se on suurelta osin kaasulla tai höyryllä). Neste höyrystyy ja nousee edelleen, kunnes se nousee kaulaan, jossa se tiivistyy. Tätä nestettä kutsutaan “matalaksi viiniksi” ja se on käyttökelvoton. Kaikki pesun jäännökset kerätään edelleen ja niitä käytetään maatilan rehun valmistukseen.

Vaihe 5 – kypsyminen

Alkoholi laitetaan tammitynnyreihin ja varastoidaan. Yleisimpiä tammitynnyreitä ovat ne, joita on aikaisemmin käytetty amerikkalaisessa bourbon- ja espanjalaisessa sherry-teollisuudessa. Alkoholin on kyettävä kypsymään vähintään kolme vuotta, ennen kuin se on oikeudellisesti sallittu kutsua viskiksi Skotlannissa. Kypsytyksen aikana tislattujen alkoholijuomien yhdistyvät luonnollisiin yhdisteisiin puukotelossa ja tämä antaa viskille oman ominaisen makunsa ja aromin.