Search by category:

Miten alkoholi löydettiin

Miten alkoholi löydettiin

Alkoholia näkyy ja kuuluu käytännössä jokaisessa maailman kulttuurissa. Erimakuisia ja -näköisiä alkoholeja tarjoillaan niin kulttuurisissa rituaaleissa kuin arkielämän viihteessä. Alkoholi kuuluu myös Suomessa arkeen ja alkoholia nautitaan monissa eri tilanteissa. Alkoholin historia on pitkä, mutta tietyllä tavalla sen ensiaskeleet näkyvät yhä luonnossa. Oletko koskaan nähnyt, kun lintu syö mädäntynyttä omenaa tai marjaa ja se nousee siitä humalaan? Mädäntyneestä, eli fermentoituneista marjoista ja hedelmistä juopuu. Alkoholi on todennäköisesti keksitty juuri sillä tavalla. Ensimmäisiä jäänteitä alkoholista ovat jo noin 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Niiltä ajoilta on löydetty oluen kaltaista juomaa, jonka on arvioitu olleen osa kuolleiden kunnioittamiseen liittyviä rituaaleja. Kyseisen löydön arvioidaan olevan panimo.Arkeologisia löytöjä on ollut merkittävän paljon, eikä siksi voida oikein sanoa tarkkaan, milloin alkoholi on löydetty. Alkoholi onkin ollut osa historiaa käytännössä jo vanhimpien löytöjen jälkeen, nimittäin jäännöksiä alkoholista, oli kyse sitten viinistä tai oluesta, on löydetty ympäri maailmaa. Ensimmäisen viinitilan kunniaa ylläpitää Georgia, josta on löydetty hyvinkin konkreettisia todisteita viinin tuotannosta. Löydöksiä on saatu myös vuosilta 3500-1500 ennen ajanlaskun alkua muun muassa Babylonista, Sudanista ja jopa Meksikosta. Alkoholia on käytetty lääketieteessäkin paljon. Ensimmäisiä tekstejä lääketieteellisestä alkoholinkäytöstä ovat Egyptistä ja Sumerista noin aikakaudelta 2100 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ei voidakaan sanoa, että alkoholin keksimisen kunnian voisi myöntää yhdellekään kansalle.

Miten alkoholi syntyy

Vaikka ei tiedetäkään tarkkaan, milloin alkoholi on löydetty ja kenelle kunnia kuuluu, ymmärtämällä alkoholin synnyn perusteet voidaan käsittää, miten ja miksi se on kuulunut jokaiseen kulttuuriin. Alkoholillinen juoma on siis neste, joka sisältää etanolia.Etanolia muodostuu, kun marja tai hedelmä mädäntyy. Tätä kutsutaan fermentoinniksi. Fermentointi voi tapahtua käytännössä mille tahansa luonnonkappaleelle, jossa on sokeria ja hiivaa. Etanoli on väritön neste, jota ei pelkästään nautita juomana vaan sitä voidaan käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen. Sitä käytetään esimerkiksi teollisuudessa, mutta siitä hyödytään runsaasti myös lääketieteessä. Erityisesti etanolia näkee käytettävän desinfiointiaineena, sillä se tuhoaa bakteereja. Tämä on tärkeää varsinkin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Etanoli voi toimia myös vastalääkkeenä metanolimyrkytykseen.

Etanolia muodostuu, kun marja tai hedelmä mädäntyy.

Nyt ymmärrämme paremmin, mitä alkoholi on. Etanoli on siis täysin luonnollinen ja normaali osa ympäristöä, jonka eläimet ja ihmiset ovat huomanneet aiheuttavan tietynlaisia reaktioita elimistössä. Etanolista tehdäänkin erilaisia alkoholeja, josta tulee humalaan. Humalaan pääseminen on monissa kulttuureissa eri syistä. Joko se on rituaalinen, toivo päästä keskustelemaan “korkeampien voimien” kanssa tai yksinkertaisesti nauttia kokemuksesta, joka vie henkilön pois omasta kehosta ja omista ajatuksista. On hyvin todennäköistä, että alkoholi on keksitty vahingossa. Se on melko varmaa, että eläimet, jotka elivät ennen ihmisiä, olivat keksineet alkoholin vaikutuksen ja mistä sitä saa. Monille alkoholi aiheuttaa hyvän olon tunnetta sekä yleistä hyvää mieltä, joten se aiheuttaa samankaltaisia reaktioita myös eläimissä. Alkoholijuomia ovat kuitenkin alkaneet valmistamaan ihmiset, sillä eläimet ovat ja nauttivat edelleen vain yksinkertaisesti fermentoituneista hedelmistä ja marjoista.Vaikka jotkut eläimet hakevatkin ja nauttivat juuri fermentoituneista hedelmistä, ihminen on ainoa, joka tekee etanolista tarkoituksenmukaisesti humaltumista varten alkoholia. Alkoholijuomien löytymistä ei voida mitata tarkkaan ajallisesti, mutta on mielenkiintoista nähdä, kuinka tärkeä osa se on ollut kaikkien kansojen ja kulttuurien historiaa. Alkoholin vaikutusvaltaa ei siis kannata aliarvioida. Alkoholijuomien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä liikakäyttö aiheuttaa ihmisillä monenlaisia ongelmia terveysasioista henkisiin haasteisiin. Kuten luonnossa eläimetkin, alkoholiin ja humaltumisen tunteeseen voi jäädä koukkuun, joten nautithan fiksusti!