Search by category:

Matcha on tervetullut lisä tee- ja kahvijuomien joukkoon

Monet ovat vaihtaneet ainakin osan kahvinkulutuksestaan vihreään teehen, jonka terveysvaikutuksista on kohistu jo vuosia. Nyt markkinoilla on kuitenkin uusi suosikki, nimittäin matcha. Matcha on erittäin laadukasta vihreää teetä, jonka valmistuksessa on hyödynnetty kokonaisia teenlehtiä. Näin myös juoman terveysvaikutukset ovat huomattavasti vihreää teetä voimakkaammat, sillä juomassa on erittäin runsaasti antioksidantteja ja jopa 137 kertaa enemmän EGCG-flavonoideja, joita pidetään vihreän teen tärkeimpinä flavonoideina. Ei siis ihme, että jauhetta kutsutaan jo superfoodiksi.

Miellyttävä ja pitkäkestoinen piriste

Matcha sisältää kofeiinia, mutta toisin kuin kahvissa, juoma ei aiheuta kofeiinipiikkiä vaan vaikutus kestää tasaisena useamman tunnin. Piristäviltä vaikutuksiltaan yksi kupillinen vastaa jopa 7-10 kuppia vihreää teetä. Tämän takia matcha on ollut esimerkiksi meditoivien buddhalaismunkkien suosiossa jo satojen vuosien ajan, sillä heidän piti pystyä tuntien mietiskelyharjoituksiin mieli virkeänä.

Kiinan teeseremonioista muualle Aasiaan

Matchan tiedetään olevan lähtöisin Kiinasta, jossa juoma yleistyi Song-dynastian aikana (960 – 1279). Teen nauttiminen oli tarkasti määritelty rituaali ja teen valmistaminen taitolaji, jossa myös kilpailtiin. Matcha valmistetaan vispaamalla teejauhe veteen, jonka myötä juomaan syntyy vaahtoinen pinta. Taitavimmat teenvalmistajat osasivat vispata pinnalle erilaisia upeita kuvioita. Vähitellen juoma levisi Kiinasta myös Japaniin ja Koreaan zenbuddhalaisten munkkien mukana. Nykyään matcha onkin kaikista suosituinta nimenomaan Japanissa. Japanilaisia on myös kiittäminen matchan nykymuodosta. Kiinassa teejauheen käyttäminen unohtui jossain vaiheessa ja siellä siirryttiin käyttämään kokonaisia teelehtiä. Japanissa vispatun teen nauttiminen muotoutui kuitenkin arvostetuksi perinteeksi ja jatkui vahvana. Vasta 1800-luvulla alkoi Japanissakin yleistyä haudutettava irtolehtitee, joka ei kuitenkaan koskaan syrjäyttänyt kokonaan matchaa.

Lehtien ominaisuuksia vaalitaan jo ennen sadonkorjuuta

Matchan laadun valmistaminen alkaa jo teekasvien tarkasta hoidosta. Ennen sadonkorjuun aikaa teekasvit suojataan huolellisesti suorata auringonpaisteelta, sillä näin lehdistä tulee ohuempia ja niiden mausta häviää kitkeryys. Kun lehdet on kerätty talteen, ne höyrytetään ja kuivataan. Lehdistä erotellaan tarkasti varret ja lehtisuonet ja tämän jälkeen päästään raaka-aineet jauhamaan hienoksi pulveriksi. Kun valmistuksen aikana jauheeseen suunataan ilmavirta, saadaan helposti eroteltua kaikista laadukkain jauhe muun lehtimateriaalin seasta. Kevyt pulveri lentää kauas erilleen, josta se voidaan kerätä talteen.

Omalaatuinen maku jakaa mielipiteitä

Matchan maku on paljon voimakkaampi kuin tavallisen vihreä teen ja se saattaa vaatia hieman totuttelua. Toiset nauttivat matchan ruohoisesta ja maanläheisestä makumaailmasta, toisten mielestä se on liian tunkkainen. Laadukkaampi matcha on yleensä maultaan hieman kukkaisempaa ja makeampaa kuin edullisempi jauhe, joten mausta kiinnostuneen kannattaa panostaa hieman paremman laatuiseen jauheeseen.

Kahviloihin on levinnyt nyt myös matcha latte -juoma, jossa sekaan sekoitettu maito pehmentää huomattavasti juoman makua. Kahvilasta ostettu matcha voi olla kuitenkin yllättävä sokeripommi, joten terveysvaikutuksien hakijoiden kannattaa pyytää juomansa makeuttamattomana. Matchansa voi nauttia myös shottina, jolloin se vastaa hieman espressokupillista. Matchaa myydään sekä lämpimänä että kylmänä juomana ja se toimii mainiosti molemmin päin.

Kokeile kotona!

Matchaa voi toki valmistaa helposti myös itse, sillä jauhetta myydään suuremmissa ruokakaupoissa sekä luontaistuotekaupoissa. Jauheen kilohinta on varsin korkea, mutta toisaalta se on erittäin riittoisaa. Jauhe sekoitetaan pieneen määrään vettä ja pinnalle kuuluu nousta pientä vihreää vaahtoa. Perinteisesti vispaamiseen käytetään bambuvispilää. Myös kotona voi kokeilla maidon lisäämistä juomaan ja maidon korvikkeeksi sopii hyvin myös soija-, kaura- tai mantelimaito. Moni kaipaa juomaansa hieman makeutusta, hunajalla on tähän sokeria terveellisempi vaihtoehto. Juomaa voi maustaa myös esimerkiksi vaniljalla tai kanelilla. Matchajauhe sopii lisäksi esimerkiksi jogurtin tai smoothien sekaan.