Search by category:

Lonkero ansaitsee maailmanlaajuista huomiota

Lonkero ansaitsee maailmanlaajuista huomiota

Lonkero on tuttu juoma täällä Suomessa. Se on raikas vaihtoehto esimerkiksi oluelle ja viilentää mukavasti kesäkuumalla. Mutta tiesitkö, että lonkero on alunperinkin suomalainen tuote? Sitä on juotu maassamme jo lähes 70 vuoden ajan, mutta ulkomaille se vietiin vasta 2000-luvulla. Lonkero on mitä erinomaisin keksintö ja se ansaitsisi ilman muuta suurempaa maailmanlaajuista huomiota. Moni muu maa pitää lonkeroa Suomen kansallisjuomana ja se on erinomainen tapa markkinoida suomalaisuutta maailmalla.

Lonkeron historia

Lonkero on siis suomalainen juoma. Sitä päästiin maistelemaan ensi kertaa Helsingissä, vuoden 1952 olympialaisissa. Tuolloin ihmisiä ihastuttivat kaksi makua: greippi, joka oli valmistettu ginistä ja greippilimonadista ja brandy, joka pohjautui pommaciin. Tuotteiden alkuperäiset nimet olivat Gin Long Drink ja Brandy Long Drink. Nimien kansainvälisyys oli ehdottoman tärkeää, sillä olympialaisiin saapui luonnollisesti ihmisiä eri maista.Lonkero tarkoitettiin alunperin vain olympialaisissa tarjottavaksi, mutta ihmiset ihastuivat siihen niin kovin, että sitä alettiin myymään koko Suomessa. Juoman alkuperäinen valmistaja oli Oy Hartwall Ab. Valmistaja pysyi samana vuoteen 1979 saakka, kunnes Alko vaihtoi valmistajan Oy Mallasjuomaksi. Yritys toimi valmistajana vuoteen 1990 saakka, josta vuoteen 1994 valmistajaa toimi Oy Sinebrychoff Ab.

Lonkero

Alkoholilainsäädäntöön tuli muutos vuonna 1995, josta lähtien kaikki panimot ovat saaneet valmistaa lonkeroa. Siitä saakin nykyään ostettua monen valmistajan eri versioita. Juomavalmistajat myyvätkin makuja, kuten greippi-, sitrus-, lime- appelsiini- ja jopa mustaherukkalonkeroa. Makuja on moneksi ja lonkeroiden valmistajat tietävät lonkeron myyvän myös eri muodoissa. Lonkeron yleisin alkoholipitoisuus on 4,7%, mutta siitä on saatavilla myös esimerkiksi 5,5% vahvuudella. Saatavana myös alkoholittomia lonkeroita, joten niistä pääsee nauttimaan todella milloin ja missä vain.

Lonkero Suomessa ja ulkomailla

Lonkeroa saa ostettua niin kaupoista kuin ravintoloistakin. Siitä on saatavilla eri makuja, kuten karpalo ja lime. Joissain ravintoloissa lonkerosta on myynnissä talon omia lonkeroita. Tämä tarkoittaa, että lonkerojuomaan lisätään hanasta giniä. Lonkero sopii juotavaksi niin ravintoloissa, terasseilla, kotona kuumana kesäpäivänä tai missä tahansa juhlissa.Lonkeroa myydään Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Iso-Britanniassa, Espanjassa, Thaimaassa, Japanissa ja Ghanassa. Se on siis onnistunut leviämään myös maamme ulkopuolelle. Eikä ihme, sillä keksintö on hyvinkin toimiva ja lonkero maistuu todella monelle. Lonkeroa alettiin myydä Yhdysvalloissa vuonna 2018. Siellä ei ole myynnissä toista samankaltaista juomaa ja lonkero saikin sieltä heti hyvän vastaanoton. Juoman valmistajana toimii suomalaisamerikkalainen The Long Drink Company. Lonkerolla halutaan markkinoida Suomea, joten juoman nimeksi valittiin The Finnish Long Drink.

The Finnish Long Drink

Yhdysvalloissa myytävän  lonkeron reseptiä kehitettiin huolellisesti, jotta saataisiin aikaan aito, suomalainen maku. Eri aromeja testattiin ja maisteltiin, kunnes lopputulos oli erinomainen. Maku oli erinomainen myös asiakkaiden mielestä ja ensimmäinen erä myytiinkin loppuun nopeasti ja myynti jouduttiinkin laittamaan joksikin aikaa tauolle, sillä tilauksia sateli niin runsaasti. Voi siis todeta, että lonkero menestyy Yhdysvalloissa erittäin hyvin.Lonkeroa saa myös Japanissa. Hartwall nimittäin kauppaa lonkeroa japanilaisille Kimi Räikkönen keulakuvanaan. Mikäs sen sopivampi kasvo myymään tätä perisuomalaista juomaa kuin Jäämiehenäkin tunnettu formulalegenda. Myynti Japaniin aloitettiin vuonna 2016 ja myyntikanavana toimii Japanin suurin verkkokauppa nimeltään Rakuten. Lisäksi lonkeroa saa Japanissa noin kuudensadan myymälän hyllyiltä. Aasian maissa lonkeroa löytyy noin parintuhannen kaupan hyllyiltä. Original Long Drink on yksi suomalaisten suosituimmista juomista ja se sopii hyvin Japanin markkinoille. Aasialaisilla on hyvä mahdollisuus päästä nauttimaan suomalaisista mauista tämän raikkaan juoman kautta.