Search by category:

Kaakao säilyi pitkään Amazonin intiaanien salaisuutena

Kaakao on nykyään suosittu herkku ympäri maailmaa ja sillä on myös mielenkiintoinen historia. Tuhansien vuosien ajan kaakaota hyödynsivät lähinnä Amazonin sademetsissä asustavat intiaaniheimot. Kun juoman salaisuus levisi viidakosta muuallekin, tuli kaakaopavuista pian Etelä-Amerikan tärkein vientituote. Koko kansan juomasta ei vielä tuolloinkaan ollut kysymys, sillä kaakaota nauttivat vain yhteiskunnan korkea-arvoisimmat jäsenet, kuten kuninkaat ja ylipapit. Kaakaopavut toimivat samalla lisäksi maksuvälineinä korkea arvonsa takia ja samasta syystä papuja uhrattiin myös jumalille. Eurooppaan kaakao levisi espanjalaisten ja portugalilaisten löytöretkeilijöiden mukana.

Tuhansia vuosia makeaa kaakaota

Kaakaon alkuperää on myöhemmin pyritty selvittämään geneettisten tutkimusten avulla ja tutkijat ovat päätyneet siihen, että kaakaopavut ja niistä tehty juoma ovat saaneet alkunsa nimenomaan läntisen Amazonin alueelta. Arkeologiset tutkimukset ovat paljastaneet, että Amazonin intiaanien käytössä kaakao on ollut vähintään 6 000 vuoden ajan. Intiaanit eivät kuitenkaan olleet kiinnostuneita kitkerän makuisista pavuista, vaan nauttivat sen sijaan kaakaopuun hedelmän kuorenalaisesta kerroksesta, joka on maultaan huomattavasti makeampi.

Intiaaneilta mayoille ja ympäri Etelä-Amerikkaa

Kaakaota kaupiteltiin intiaanien yleisimmillä kauppareiteillä läpi Etelä-Amerikan ja pavut levisivät muiden kauppatavaroiden ohessa Amazonin intiaaneilta mayoille. Mayojen uskotaan aloittaneen kaakaopuun viljelytoiminta noin 1400 – 1100 vuotta ennen ajanlaskun alku. Mayoilta on peräisin myös kaakaon nykyinen nimi, sillä he kutsuivat puuta ja raaka-ainetta sanalla kakaw. Arkeologit uskovat, että mayat ovat hyödyntäneet kaakaopapuja sekä nautintoaineena että lääkinnällisessä tarkoituksessa. Pavut oli tapana nauttia paahdettuina.

Kaakaopavut toimivat valuuttana Etelä-Amerikassa noin tuhannen vuoden ajan. Niiden hyödyntäminen maksuvälineinä oli niin vakiintunutta, että esimerkiksi atsteekkien valtakaudella saatettiin veroja kerätä kaakaopapuina.

Kaakao rantautuu Eurooppaan

Euroopassa kaakaota nautittiin nykytiedon mukaan ensimmäisen kerran vuonna 1544. Juomaa pääsi tuolloin maistamaan Espanjan prinssi Filip. Juoma oli makeutettu runsaalla sokerilla. Tämä tapa oli opittu atsteekeilta. joiden kuningas Moctezuma II tapasi nauttia yksityispalvelijansa valmistamaa kaakaota juuri tällä tavoin, kultaisesta maljasta ja kultaisella lusikalla. Kaakao säilyi pitkään nimenomaan rikkaiden ja ylimystön nautintona. Sadan vuoden ajan juoma tunnettiin ainoastaan Espanjassa ja Portugalissa, jotka pystyivät tuomaan kaakaota hallitsemistaan siirtomaista. Hallitsijat kielsivät jyrkästi papujen viemisen muihin Euroopan maihin.

Englantilaiset ja ranskalaiset löysivät kuitenkin kiertotien halutun juoman pariin, kun löysivät kaakaota Karibialta. Karibialle perustettiin nopeassa tahdissa kaakaoplantaaseja ja raaka-ainetta tuotiin säännöllisesti Eurooppaan. Ensimmäinen julkinen kaakaosalonki avattiin Lontooseen vuonna 1657 ja tämä viimeisteli kaakaon voittokulun myös tällä mantereella. Juomasta tuli todellinen hitti, vaikka edelleen hinta esti tavallista kansaa pääsemästä siihen käsiksi.

Van Houtenin keksinnöt toivat kaakaon kaikkien saataville

Teollinen vallankumous teki kaakaon valmistuksesta huomattavasti helpompaa ja kaakaon hinta lähti laskuun. Karibialla päästiin hyödyntämään höyrykäyttöisiä myllyjä, joiden avulla kaakaopavut saatiin murskattua nopeasti ja tehokkaasti ja niistä tuotettiin kaakaovoita. Kaakaovoista saatiin juotavaa kaakaota lisäämällä siihen maitoa ja sokeria. Myös valmistusmenetelmät kehittyivät ja vähitellen kaakaosta opittiin poistamaan kokonaan sen luontainen kitkerä maku. Patentin tälle menetelmälle sai hollantilainen Coenraad van Houten. Van Houtenia on myös kiittäminen tumman suklaan keksimisestä, sillä hän alkoi ensimmäisenä valmistaa tuotetta, joka syntyi yhdistämällä kaakaojauhetta, sokeria ja kaakaovoita.

Viljely siirtynyt trooppisille alueille

Nykyään suurin osa kaakaosta tulee Afrikan ja Aasian mantereilta, Etelä-Amerikan osuus tuotannosta on noin 10-15 prosenttia. Kaakaopuita viljellään, mutta niitä kasvaa runsaasti myös luonnonvaraisina. Tällöin sato ei kuitenkaan ole yhtä runsas kuin viljellyissä puissa. Parhaiten kaakao kasvaa hieman viileässä ilmanalassa eli noin 21 asteessa ja tämä on tropiikissa yksi kaakaonviljelyn haasteista.