Search by category:

Erikoisoluet ovat tulleet Suomeen jäädäkseen

Erikoisoluet ovat villinneet oluen ystäviä Yhdysvalloissa jo useampia vuosia ja osa niistä on saapunut myös meille Suomeen. Erikoisoluet kasvattivat pian kannattajakuntaansa ja nyt alkaa olla tarjolla myös kotimaisten pienpanimoiden tuotteita. Suomalaisetkin ovat päässeet vahvojen ja erilaisten oluiden makuun, eikä tölkkilager enää riitä. Pienet panimot ovat alkaneet kiinnittää huomiota myös siihen, miten olut kannattaisi yhdistää ruoan kanssa ja tarjoavat laajan valikoiman vaihtoehtoja aterioille.

Olutkansan uudet vaiheet

Suomalaiset ovat tunnetusti olutkansaa, mutta pitkään juomaksi riitti melko laihanmakuinen lager. Toisaalta vaihtoehtojakaan ei juuri ollut tarjolla. Pienpanimoita oli runsaasti vielä 1900-luvun alkupuolella, mutta kieltolaki ajoi pienpanimot alas ja vähitellen suuremmat tuottajat valtasivat markkinat. Lisäksi valtion monopoli rajoitti toimintaa.

Nyt erikoisolut trendi on saapunut Suomeen Yhdysvalloista ja villinnyt myös suomalaiset. Pienpanimoita on tullut muutamassa vuodessa useita lisää ja tarjonta alkaa olla todella monipuolista. Luvan saaneita pienpanimoita on Suomessakin yli 80.

Suomalainen alkoholikulttuuri on niin ikään muutoksen kourissa ja laatunäkökulma vahvistuu koko ajan. Osa saattaa ostaa edelleen turvallisen sixpackinsa, mutta ottaa lisäksi muutaman craft-oluen nautiskelua varten. Toiset jättävät sixpackit kokonaan hyllyyn ja kokoavat itselleen monipuolisemmin erikoisoluita. Laadusta ollaan valmiita maksamaan ja kotimaista tuotantoa halutaan tukea.

Pienpanimot usein ammattilaisten käsissä

Pienpanimoiden räjähdysmäisestä kasvusta huolimatta alalle on useimmiten lähdetty hyvin valmistautuneina. Monella on takanaan ainakin jonkinlaisia alan opintoja ja kokemusta oluen panemisesta.

Perustamiseen kerätään monesti rahaa osakeannilla ja näin ovat syntyneet ainakin Bryggeri Helsinki, Pyynikin Käsityöläispanimo, Oulussa sijaitseva Sonnisaaren Panimo, Porin ylpeys Bear Brewing ja Lapin Kullan entiseen panimoon perustettu Sangen Oy Torniossa.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen toteaa, että kaikki nykyiset panimot mahtuvat Suomeen helposti ja markkinat vetäisivät enemmänkin. Pienpanimot eivät kilpaile suurten panimoiden markkinaosuuksista, mutta ovat saaneet suuremmatkin toimijat kehittämään uutuustuotteita. Pääasiallinen kilpailija ovat kuitenkin tuontioluet. Tuhkanen uskoo, että laatu on avain menestykseen.

Tottuminen uusiin makuihin vie aikaa

Suomalaisten makumieltymykset ovat muuttuneet vähitellen. Ensimmäiset ulkomaiset oluet tuotiin Suomeen tshekeistä ja tuolloin tumma tshekkiläinen lager, eikä IPA:n kaltaista eksotiikkaa osattu kuvitellakaan. Nyt IPA on erikoisoluista kuitenkin selvästi suosituin ja monet puhuvat suoranaisesta IPA-buumista.

Vielä viisi vuotta sitten Suomen paras olut -kilpailussa 70 prosenttia osallistuneista oluista oli lagereita. Tänä vuonna tilanne on muuttunut täysin päälaelleen ja 70 prosenttia osallistujista on ale-oluita.

IPA syntyi käytännön järjestelyjen seurauksena

Nykyään erittäin suosittu IPA eli India Pale Ale -olut keksittiin aikanaan lähes vahingossa.

Brittiläiset oluenpanijat lähettivät 1700-luvulla siirtomaahansa Intiaan pale ale -olutta, mutta pitkä matka aiheutti käytännön haasteita. Olut pilaantui kuumissa olosuhteissa helposti ja monesti pitkän merimatkan jälkeen lastina ei ollutkaan enää kovin maistuvaa olutta. Säilyvyyttä parantaakseen oluenpanijat alkoivat lisätä olueen alkoholia ja humalaa. Näin syntyi melkein vahingossa uudenlainen, erityisen voimakkaan ja katkeran makuinen India Pale Ale eli IPA.

IPA-oluiden suosio on tällä hetkellä huipussaan ja useilla pienilläkin panimoilla on omat IPA-tuotteensa. Yksi syy tähän on tuotteen valmistamisen helppous. Pale Ale ja IPA -oluita on huomattavasti helpompi valmistaa kuin esimerkiksi pils-oluita.

Makunsa puolesta IPA sopii erityisen hyvin vahvasti maustettujen aasialaisten ruokien seuraksi.

Kiitos tamperelaispanimon, IPA:sta on saatavilla nyt myös gluteeniton versio. Pyynikin käsityöläispanimon KAUPPAIPA on 4,7-prosenttinen olut ja toivottu lisä gluteenittomien oluiden valikoimaan. Panimo luonnehtii uutuuden olevan pehmeästi maltainen ja oluessa ovat pirteät katkerot, puhtaan valkoinen vaahto ja sen tuoksussa voi haistaa sitrushedelmän.