Search by category:

Coca-Cola tunnetaan ympäri maailmaa

Mikä on maailman tunnistettavin tuote? Tietenkin yli 100 vuotta vanha Coca-Cola pullo. Sen lisäksi, että kolajuoma on säännöllinen osa monien ihmisten elämää, on Coca-Cola myös erottamaton osa historiaa ja kulttuuria. Coca-Cola tiedetään ja sitä juodaan ympäri maailmaa. Juoman alkuperäisestä pullosta on tullut niin ikoninen esine, että ihmiset tunnistavat sen jo pelkästä muodosta, myös ilman logoa. Toisaalta Coca-Colan logo on myös maailman kuuluisin logo. Ei olekaan ihme, että Coca-Cola on maailman kolmanneksi arvokkain brändi. Juomaa myydään kaikkialla maailmassa paitsi Kuubassa ja Pohjois-Koreassa.

Mutta itse juoman tarina on vieläkin vanhempi. Vuonna 1886 Yhdysvaltojen Atlantasta kotoisin oleva apteekkari John Pemberton keksi uudenlaisen siirapin, käyttäen raaka-aineina kokapensaan lehtiä, sokeria ja kolapähkinöitä, sekä lisäksi muutamia salaisia ainesosia! Tätä siirappia Pemberton myi aluksi lääkkeenä. Lääke ei kuitenkaan osoittautunut erityisen suosituksi, joten Pemberton myi reseptin toiselle apteekkarille Asa Candlerille. Candler kiinnostui siirapista, sillä hän arveli sen toimivan paljon paremmin sekoitettuna soodaan. Tämä tekee Candlerista Coca-Colan todellisen keksijän.

Candler alkoi myydä siirappia käytettäväksi limonadikoneissa raaka-aineena apteekkien tarjoamilla juomasaarekkeilla. Samalla hän mainosti tehokkaasti uutta juomaansa ja pian ihmiset alkoivat käydä apteekeissa vain päästäkseen maistamaan Coca-Colaa. Ei mennyt kauaa, kun sijoittajat kiinnostuivat mahdollisuudesta pullottaa juomaa. Candler myi lisenssin juoman pullottamiseen ja lisenssin ostaneista kahdesta businessmiehestä tuli pian miljonäärejä. Myös Candler jätti kaikkien lääkkeidensä kehittämisen ja keskittyi ainoastaan Coca-Colan brändin hallintaan.

Lääkkeestä virvoitusjuomaksi

Coca-Colalla oli selvästi markkina, jossa sitä ei käytetty lääkkeenä vaan virkistävänä juomana. Tähän päätettiin mainonnassakin tähdätä ja parantavien vaikutusten sijaan painotettiin juoman virkistävyyttä.

Edes 1930-luvun lama ei saanut Coca-Colan myyntiä kääntymään laskuun. Samaan aikaan markkinoille tuli myös ensimmäinen kilpailija, Pepsi-Cola, jonka samanhintaiset virvoitusjuomapullot olivat tuplasti suurempia. Coca-Cola oli kuitenkin onnistunut jo vakiinnuttamaan asemansa kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Coca-Cola saapuu Eurooppaan

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Euroopassa sotivat amerikkalaiset sotilaat alkoivat pyytää Coca-Colaa ja tästä alkoi juoman maahantuonti Eurooppaan. Juomasta tuli myös Euroopassa niin suosittua, että sitä täytyi alkaa pullottaa myös tällä mantereella. Yhteensä armeijan tarpeita varten perustettiin 64 pullottamoa, joista valmistui yli 10 miljardia pulloa juomaa.

Juoma on sisältänyt sekä kofeiinia että kokaiinia

Alkuperäinen Coca-Cola sisälsi kokaiinissakin käytettyjä kokapensaan lehtiä, mutta tämä ainesosa poistettiin vuonna 1903. Sen sijaan alkuperäinen Coca-Cola ei sisältänyt kofeiinia, sillä sitä pidettiin liian vaarallisena. Sen sijaan kokaiini oli täysin laillista ensimmäisten vuosien ajan.

Vuonna 1911 Coca-Colan sisältämästä kofeiinista nousi skandaali ja yhtiö joutui käsittelemään juoman ainesosia oikeudessa. Oikeudenkäynnin myötä juoman sisältämä kofeiinimäärä puolitettiin ja yhtiö päätti olla käyttämättä lapsia mainoksissaan.

Nykyisen reseptin tuntevat koko maailmassa vain muutamat ihmiset ja se on yksi maailma tarkimmin varjelluista tuotesalaisuuksista.

Logo ja pullo ovat jääneet lähtemättömästi kuluttajien mieliin

Mainoksissaan Coca-Cola on hyödyntänyt aina sen hetken kuumimpia taiteilijoita, kunnes 1960-luvulla valokuvat korvasivat mainosten taideteokset. Coca-Colalle työskennelleitä kuuluisia kuvittajia on kerätty aiheesta julkaistuun kirjaan. Teosten aiheina olivat useimmiten säkenöivät ja kauniit nuoret naiset nauttimassa Coca-Colaa.

Coca-Colan kiemuraisen logon suunnitteli Pemberton ja juoman nimen keksi hänen liikekumppaninsa Frank M. Robinson. Perusteena oli, että aikakauden koukeroisella kirjoitustyylillä toistuva C-kirjain näyttäisin hyvältä mainostauluissa. Vuonna 1887 tavaramerkki rekisteröitiin.

Coca-colan tunnistettava pullo suunniteltiin vuonna 1916, mutta hieman yllättäen pullo on saanut alkunsa ruotsalaisen suunnittelijan käsistä. Sen suunnitteli ruotsalaista sukua oleva Earl R. Dean. Pullon muoto tunnetaan englanniksi nimellä contour bottle.