Search by category:

Chai Latte on kahviloiden uusi hittituote

Sana “chai” tarkoittaa hinduksi teetä. Sana on lähtöisin sanasta ”cha” joka on myös kiinaksi tee, samaa sanaa käytetään teestä myös venäjäksi. Hindiksi oikeastaan chai tarkoittaa erilaisten mausteiden hautomista teekannun tapaisessa astiassa. Riippuen alueesta tai suvun reseptistä missä se tedään, cha on ja voi olla hyvinkin erilaista, se voi sisältää enemmän tai vähemmän inkivääriä, mausteneilikkaa tai kanelia. Legenda väittää, että cha on yli 5000 vuotta vanha perinne, joka perustuu parantavaan ayurveda lääketieteeseen. Se vaikuttaa positiviisesti hengitystie-, keuhkotulehduksiin, sekä parantaa muun muuassa verenkiertoa ja alentaa tulehdusarvoja. Puhutaan, että alkuperäinen cha-juoma sisälsi aina maitoa ja sokeria ja se tunnettiin myös masala chai nimeltä eli maustettu tee. Vasta myöhemmin tähän juomaan lisättiin musta tee, erityisesti englantilaisten keskuudessa. Chaita nautitaan aamiaiseksi ja vaikkapa illalliseksi. Sen perinteet ovat siis pitkät, joten katsotaan seuraavaksi, mitä chai on ja miten sitä voi itse valmistaa.

Mikä on chai latte?

Kahvi on ollut kanssamme aina, mutta sen alkuperästä kuitenkin väitellään edelleen. Kaikki kahvin tiet kuitenkin johtavat Etiopiaan tai Arabiaan niemimaalle. Legenda kertoo, että Kaldi, vuohenpaimen, halusi kokeilla mitä marjoja hänen vuohensa pureskeli, aina kun ne muuttuivat ylienergisiksi. Marjat ei maistunutkaan niin hyviltä, kuin Kaldi odotti, joten hän heitti ne tuleen, josta tuli mahtava tuoksu. Kaldi murskasi paahdetut marjat ja teki niistä maidon kanssa juoman, josta sittemmin tuli Euroopan sosiaalisimpia juomia. Suomeen kahvi saapui 1600-luvulla. Latte, maitokahvia tai alkuperäisesti tunnettu italiaisella nimellä caffe latte on espressopohjainen juoma, johon lisätään höyrytettyä maitoa mittasuhteessa 1 espresso-annos ja 2 maito-annosta. Sekaan voi laittaa erilaisia maustesiirappeja tai pohjalle juoksevaa suklaata. Erityisesti kahviloissa voit nähdä mitä mielenkiintoisempia yhdistelmiä, joita chai lattesta on tehty. Siihen on helppo lisätä erilaisia makuja ja sen voi koristella vaikka kermavaahdolla ja muilla sesonkiin sopivilla makeisilla.

Mikä on chai latte?

Chai latte on maitopohjaan tehty teejuoma. Chai latte on mahtava kaveri syysiltoihin. Latteen voi laittaa mitä tahansa mausteita mistä tykkäät, kuten esimerkiksi kaakoajauhetta, inkivääriä, vaniljatankoja, neilikkaa, kardemummaa, muskotti. Mausteet tekevät chai lattesta todella mausteisen ja täydellisen lämmikkeen pakkasiltoihin. Chai latteen voit lisätä mitä tahansa mustaa teetä mistä tykkäät, oli se sitten Assam, Darjeeling tai Ceylon. Jätä sokeri pois ja makeuta juoma hunajalla niin saat vielä terveellisimmän vaihtoehdon. Täydellinen kotitekoinen chai latten resepti sisältää 4 lasillista vettä, 8 neilikkaa, 2 teelusikallinen kuivaa tai tuoretta raastettua inkivääriä, 2 kanelitankoa, 15 kardemummasydäntä, 5 teelkusikallista valitsemasi mustaa teetä, 5 desiä täysmaitoa, vähän kaakaojauhetta ja pari lusikkaa hunajaa.

Käytä raikasta vettä, joka on kylmää. Kuumenna vesi hyvin kiehuvaksi. Lisää mausteet ja keitä 8-15 minuuttia riippuen miten vahvaksi haluat teen tulevan. Anna hautua ainakin viitisen minuuttia, mikäli haudutat teetä liian kauan siitä voi tulla karvaista. Lämmitä täys- tai vähärasvainen maito, älä kuitenkin anna maidon kiehua. Siivelöi tee. Lisää maitoa. Koristele kardemummalla, kanelilla tai kaakaolla. Muista tarjota juoma kuumana. Tämä resepti sopii siis kuumalle juomalle, mutta chai lattea voi nauttia myös jäisenä. Monet kahvilat tarjoavat chai lattea ja voit ensin käydä kokeilemassa ammattilaisen tekemää juomaa, ennen kuin aloitat kokeilun itse. Näin tiedät, minkälaista makua voit odottaa ja minkälaisia asioita voit siihen yhdistää. Tämän juoman kanssa sopivat myös yhteen monenlaiset leivonnaiset, joten voit suunnitella vaikka mukavan aamupalan chai latten ympärille ja tarjoilla sitä myös joko ystävillesi tai perheelle. Chai latteen voi siis yhdistää kahvia tai sen voi jättää kokonaan pois. Näin saat siitä juuri itsellesi sopivan.